Различни са начините за купуване на гласове – от дърва за огрев, през махане на версиите в магазините, където хората пазаруват, до внасяне на една – две вноски във фирми за кредити, където хората закъсняват, коментира Петър Тодоров

Вече няколко сигнала и две образувани досъдебни производства за купуване на гласове. Това каза главният секретар на МВР Петър Тодоров в интервю за предаването „Събуди се“ по NOVA.

„Няма да навлизам в конкретика, нека разследващите органи да си свършат работата. Различни са начините за купуване на гласове – от дърва за огрев, през махане на версиите в магазините, където хората пазаруват, до внасяне на една – две вноски във фирми за кредити, където хората закъсняват. Един глас струва между 40 и 100 лв. според региона. Противодействаме на тази търговия с цялата система от методи, които ни разрешава Закона за МВР, включително оперативни, охранителни и чрез СРС, когато се налага. Каквото ни позволява законът, го използваме в борбата с това уродливо явление“, заяви Тодоров.

„Над 100 са образуванието досъдебни производства за изборите на 11 юли. Това са доста повече от предходните избори. От тези близо 100 производства, около половината са от една партия, а една трета са от друга партия. Същите бяха споменати от министър Рашков. За останалите партии има между две и четири досъдебни производства.

Това е по данни към момента на получаване на сигнала. По тях текат разследвания. И други партии купуват, но в тези две партии имаме 50% и 30% от производствата. Нямаме правомощия да показваме доказателства по тези производства. Категорично репресии не е имало. Полицията си свърши перфектно работата на последните избори“, посочи той.