Ясна коалиция, която да предложи антикризисна програма, която да овладее тези кризи, които са изпуснати в момента. Това ще предложи ГЕРБ в следващия парламент, обяви Тома Биков пред Нова телевизия.

Ние сме в толкова толкова сложна ситуация вече – в задълбочаваща се политическа криза и вече в икономическа криза, социално напрежение. И в този момент ние да поставяме червени линии спрямо когото и да било, би било грешка, коментира Биков. Това не означава, че ние ще влезем в коалиция с ДПС, но означава, че ние сме готови да водим разговори и преговори с всички политически сили в следващото Народно събрание, независимо дали те ще бъдат в опозиция или в управление, допълни той.

Защото тази тежка политическа криза и крачките за излизането от нея, минават през възстановяване на политическия диалог, включително и през пренебрегване на определени тяснопартийни интереси, допълни Биков.

Не мисля, че гласовете на ГЕРБ и ДПС в следващия парламент ще са достатъчни, за да бъде излъчено правителство. Отдавам това пакетиране на ГЕРБ и ДПС на пропагандни тези на наши опоненти, които не успяха да съставят правителство и в момента се намират в ситуация на изолация и определена токсичност, коментира той.

Ние имаме доста забележки към т.нар. партии на протеста, така че за нас не е лесно да водим такива разговори с когото и да било. Но ние управлявахме 4 г. в коалиция с ясна програма и сме показали, че можем да правим това, обясни Биков.

Партийният ни лидер се избира от нашите партийни членове, такъв въпрос въобще не се дискутира в партията, отговори Биков на въпрос дали в ГЕРБ се дискутира оттеглянето на Борисов като лидер и евентуално почетно председателство. Няма никакъв смисъл в момента Борисов да се оттегля като лидер, той е една от фигурите в българската политика, която е достатъчно устойчива, обясни Биков. Той си представял Борисов премиер отново в кризисна ситуация.

Желанието ни за разговори е провокирано от готовността ни да носим отговорност, а не от желание за власт, допълни той.

Имаме огромен проблем и служебното правителство се опитва да го заобиколи. Трябва да се влезе в политическата и икономическата криза и да започнат да се решават проблемите. На нас ни е най-лесно да стоим отстрани, но проблемите трябва да се решават, обясни ексдепутатът.

Финансово-икономическия екип на служебното правителство е в основата на провала на Плана за възстановяване, убеден е Биков.