Тази вълна на коронавирус се развива изключително бавно, последните дни започна да се повишава малко по-интензивно, но се увеличава броят на смъртните случаи. Това заяви съветникът на политическия кабинет проф. Мира Кожухарова на брифинг в МЗ. Преди нея здравният министър д-р Стойчо Кацаров поясни, че брифингът е вследствие на „много напрегнати политически, икономически и професионално хора, които правят неверни твърдения за ситуацията“.

Кожухарова показа графики, описващи началото, края и починалите през първата, втората, третата вълна. През първата вълна починали са – 7920 души, втора вълна – са починали 8 459.

За последната – към 12 октомври 2021 г. развитието на вълната от коронавирус е възходящо, регистрира заболяваемост на 14 дни 416.88 на 100 000 и седмична позитивност на тестовете 12.99%. От седмица 32 до 40 на 2021 г. – 4.17% позитивност на тестовете, заболеваемостта е 114.33, починалите до 40-а седмица са 3 364 души.

Графика показа, че броят на смъртните случаи се увеличава значително по време на втората вълна в края на 2020-21 г.

Основната причина за по-малка смъртност сега е, че има 20% ваксинирани, над 95% от починалите в момента са неваксинирани, подчерта Кацаров. Ива Христова, НЦЗПБ направи сравнение на обстановката в България и съседните страни. Сравнено със Сърбия – около 400 са заболели на милион в България, 14 000 са в съседната страна. Останалите страни са сходни с България – Турция, Гърция и Албания са с малко по-ниска заболяваемост, в Румъния – има в пъти по-висока.

Основно доминиращ е делта вариантът, той им висока трансмасивност, затова е залял света, поясни Христова.

Няма място за паника и хаос, вметна министър Кацаров. На някои места има проблеми, но това са регионални неуредици, системата е подготвена и добре организирана, добави той.

Зам.-министър Александър Златанов уточни, че има 7268 легла за лечение на коронавирус, интензивните – 760. Заетостта към 13.10 – 5646 заети легла, от тях 485 интензивни, 5161. Общата заетост на леглата е 71%, 61% от тях са интензивни.

София затяга COVID мерките

Забраняват екскурзиите, затварят музикални, танцови и езикови школи, пускат непълнолетни в моловете само с придружител

В София общият брой легла е 1569, неусложнени 1338, интензивно – 231. Заети са 1236 за неусложнени случаи, интензивни 212, свободни са 333, интензивни – 19.

Има области, където процентно има повече заети легла – Търговище, над 30% заети легла, Габрово, Шумен. По-ниска заболяваемост има във Враца, Плевен, с 9 и 8% заетост на леглата. Има 100 разкрити ковид зони навсякъде в страната, с изключение на Търговище и Видин, посочи Златанов. Процесът е динамичен, но легла има, заключи той.

Здравният министър Стойчо Кацаров показа анализ на смъртността по болници, заяви, че има писма до лечебните заведения и там, където има повишена смъртност, се свикват медицински съвети да се направи анализ на начина за лечение на болните, да сравни протоколът за лечение и ако установят, че трябва корекция, да информират МЗ за нови мерки.

Полагат се усилия за лечение на тежко болни с коронавирус чрез моноклонални антитела, сключени са договорите, до дни приключват процедурите, до няколко седмица се очаква да се извършва лечение по този начин, съобщи Кацаров.

Относно ваксинацията се предвижда да става със записване и предварителен час навсякъде, изчистват се всякакви препятствия при поставяне на ваксината. За трета доза – решението е при личния лекар, препоръката е само при слаба имунна система да е с разлика 28 дни.

Ако някъде има създаден хаос – с линейка, отишла на друго място – това са регионални проблеми, които ще бъдат проверени, обеща Кацаров. Всички процедури в ковид зоните са безплатни за здравно осигурените, неосигурените си плащат лекарствата, добави той и призова, ако някой има проблеми, да сигнализира МЗ.