Статуя на млада жена от коренното население ще бъде издигната на мястото в центъра на град Мексико, където се издигаше паметникът на Христофор Колумб, предаде ДПА.

Фигурата с височина около 6 метра е копие на открита неотдавна скулптура от времето около пристигането на Колумб в земите, наричани тогава „Новия свят“, каза кметът на мексиканската столица Клаудия Шейнбаум. Тя отбеляза, че по този начин се отдава почит на жените от коренното население, които системно са били жертва на расизъм и дискриминация.

Преди няколко седмици Шейнбаум представи друг „заместник“ на статуята на Колумб. Избраната скулптура, представляваща глава, дело на съвременен творец, която също би трябвало на представлява жените от коренното население, обаче предизвика насмешки.

Новият избор е копие на 2-метровата каменна скулптура „Млада жена от Амахак“, за която се вярва, че е създадена между 1450 и 1521 година. Тя бе открита случайно от фермери в източния мексикански щат Веракрус през януари. Според археолози фигурата вероятно представя жена владетел.

Статуята на Колумб се издигаше на централен булевард в мексиканската столица от 1877 година. През октомври миналата година тя бе свалена, като тогава властите казаха, че това е направено с цел реставрация.
Преди това леви радикали заплашиха да бутнат статуята от пиедестала й на 12 октомври – датата, на която в много латиноамерикански страни се отбелязва пристигането на мореплавателя в Новия свят през 1492 година. Паметникът на Колумб ще бъде поставен отново, но на по-незабележимо място – в малък парк.

Генуезецът често е наричан „откривателя на Америка“. По негов адрес обаче има и много критики заради насилието, проявено към коренното население, и значителния му принос за трансатлантическата търговия с роби, отбелязва ДПА.

Същевременно в съседна Гватемала демонстранти се опитаха да съборят статуя на Колумб вчера по време на протест срещу отношението на европейските завоеватели към коренното население, предаде Ройтерс.
Агенцията определя това като поредния епизод от световното движение за преоценка на колониалната епоха.

Демонстрациите съвпаднаха с Деня на испанското наследство, когато се отбелязва пристигането на Колумб в Америка.

В столицата Гватемала група хора се опитаха да свалят статуята, дърпайки я с дълго въже, но в крайна сметка не успяха, става ясно от кадри, публикувани в социалните мрежи.

Деветметровият монумент тежи 10 тона. Той е докаран в Гватемала от Испания през 1896 година.

Друга група демонстранти успя да отчупи главата на статуя на бившия президент Хосе Мария Рейна Бариос (управлявал от 1892 до 1898 година), която преди това бе залята с червена боя.

Местните власти осъдиха в комюнике „актовете на вандализъм“ срещу монументи, които са част от историческото наследство.

Множество статуи на Колумб бяха свалени в САЩ и други държави, откакто започнаха протестите на движението „Животът на чернокожите има значение“.
/БТА/