Мащабният Национален протест на транспортния бранш – автобусния, товарния и таксиметровия превоз – се отложи заради поетите от правителството конкретни ангажименти, свързани с исканията, които представиха от транспортния сектор.

Във връзка с отложените за днес протести от таксиметровия сектор обясниха, че държавата на този етап е изразила някаква форма на гаранция, че данъкът на таксиметровите шофьори ще бъде намален антикризисно по същия модел, по който е бил намален за настоящата 2021 година.

Данъкът за София е 850 лева и ако бъде приложена антикризисната мярка по посока намаляване на данъка, шофьорите ще платят 300 лева авансово данък през декември за 2022 г.

В случай, че не бъде прието такова антикризисно намаляване, те ще бъдат принудени в края на 2022 г. да заплатят още 550 лева разлика в данъка и нови 850 лева за 2023 г., обясни Красимир Цветков – председател на синдиката пред БНР.

„За нас поет ангажимент не означава изпълнен, така че запазваме протестната си готовност. В случай че в бъдещия закон за бюджета не бъде заложена такава компенсация към общинските съвети, нашето притеснение е, че към края на 2022 г. шофьорите ще бъдат натоварени с разликата за данъка за 2022 плюс новия данък за 2023 г., което за София означава 1400 лева“, каза той.

Магдалена Милтенова – председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи каза във връзка с отложените протести днес, че са поети ангажименти от страна на държавата да се осигурят допълнителни средства за автобусните превозвачи, така че те да могат да бъдат подпомогнати в своята дейност и да може да се осигури транспорт за населението.