Ние с ГЕРБ няма да говорим, още отсега да е ясно. Политическата криза е в резултат от 12-годишното коалиционно управление на ГЕРБ. В следващия парламент около 100 народни представители ще бъдат на ГЕРБ и ДПС, останалите 140 ще са на другите политически сили, които искат да ги отместят. Тези 140 трябва да намерим общ език, защото България се нуждае от редовно правителство. Това заяви Атанас Атанасов, лидер на ДСБ и съпредседател на „Демократична България“, в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия.

По думите на Атанасов от новата партия „Продължаваме промяната“ все още не са ги търсили за разговори въпреки заявките, които дават. Очакваме да видим тяхна програма, за да видим по кои цели можем да си взаимодействаме. Но виждаме, че по принцип сме единомишленици с тези хора. Кирил Петков сигурно може да бъде премиер, това е въпрос на преговори. Хубаво е да има хора с амбиции и да имат желание в тази ситуация. В ДБ също имаме хора, които са с качества. Но е много важно и кой ще бъде финансов министър, вътрешен министър“, каза още той.

Следващият премиер трябва да бъде ярка личност, която обединява всички партии, но Атанасов все още няма конкретно име предвид. „Смятам, че в България не са малко хората, които имат качества да управляват. Но трябва да се търси консенсус, а не както от „Има такъв народ“ казаха някакви хора, които никой не ги знае“, припомни Атанасов.

Той коментира и раздорите в партията от последните дни. „Винаги на финала на реденето на листите има някой, който е недоволен. Аз се опитвам с екипа да наредим листите, за да има максимален добър резултат. Аз ги подписвам листите и ще нося отговорност, нека да минат изборите, след това ще свикаме нашия Национален форум. Аз ще понеса отговорността за резултатите на изборите. В 24 район водач на листата е Владислав Панев от Зелените, надолу са подредени трите политически сили, втори ще бъде представителя на ДСБ Иво Божков“.

Във Варна нямало напрежение. „Не съм направил нищо, за да засегна един или друг, ако някой се е обидил, се извинявам. Трети избор правим тази година, не само избирателите, и активистите на партията са изморени. Аз съм предупредил преди 4 години ръководството на „Да България“ за това Методи Лалов по какъв начин се държи“, заяви още ген. Атанасов.

По повод кандидата за президент Лозан Панов, който критикува Румен Радев, Атанасов заяви, че Панов съвсем обективно намира кусурите на своите конкуренти и в едната, и в другата посока. „Ние подкрепихме Панов, защото той е показал, че е абсолютно самостоятелен и взима сам решенията си, така трябва да е при държавния глава. Радев подкрепи протестите срещу безаконието и корупцията на ГЕРБ, това трябва да му се признае, но аз, когато видях инициативния му комитет, се потресох – 27 агенти на комунистическия режим“, допълни Атанасов.