Брюксел ще застане зад България, ако тя реши да довърши АЕЦ „Белене“. Това става ясно от думите на зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс. Той уверява, че ядрената енергия ще има роля в бъдеще, че ЕК няма нищо против използването ѝ, но всяка държава трябва да реши за себе си.

„Вземете разумно решение, проверете цифрите – какви са плюсовете и минусите. Вземете решение, за което ние ще ви подкрепим“, казва той в интервю за bTV.

Зам.-председателят на ЕК е категоричен, че „ядрената енергия има бъдеще, а въглищата скоро няма да имат история“.

„Това, което трябва да подсигурим обаче е едно по-добро бъдеще за хората, които живеят в райони, където има минодобив. Аз съм внук на двама миньори и приемам лично въпроса“ – добавя Тимерманс, който е в София за участие във форума „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“.

Зам.-председателят на ЕК, който отговаря за Зелената сделка, е уверен, че зелената енергия ще подсигури по-ниски цени на тока и че природният газ е добро решение.

Пактът налага преминаване от въглища на други видове гориво или други енергийни модели. Това поставя страната ни пред перспективата за закриване на „Мини Марица-изток“, заради което миньори от най-голямото предприятие за въгледобив и производство на въглища  и основен източник за благополучие в старозагорския регион блокираха центъра на София преди дни.

Индикативната дата за прекратяване използването на въглища в България е 2038 г. Служебният кабинет все още не е изоставил варианта за договаряне с ЕК и за 2040 г.

Тимерманс избегна въпроса за евентуалното закриване през 2040 г. с думите, че не може да каже дали датата е подходяща, преди да е видял плана ни за възстановяване и устойчивост. Той обаче предупреждава: „Колкото по-дълго чакаме, толкова по-скъпо ще ни струва“.

Той не очаква проблем за България заради забавеното внасяне на плана, който ще бъде разглеждан през следващите няколко месеца в Брюксел.

Обясни, че ситуацията с високите цени на тока е свързана с COVID пандемията. „Заради COVID намалява предлагането на газ, хората компенсираха с купуването на по-големи количества. Това е „перфектната буря“, но се надяваме, че е само временно положение и цените ще слязат надолу в началото на следващата година“, обясни зам.-председателят на ЕК.

На въпрос колко лично плаща семейството му за ток отвърна: 220 евро, но с увеличението знам, че няма да е достатъчно.