Властите във френската столица планират да засадят 170 000 дървета, за да подобрят климата в града, който от години отчита замърсяване на въздуха, превишаващо значително нормите, предаде ДПА.

Нови дървета ще се садят навсякъде, където има възможност – покрай улиците, на площадите, в парковете, а също на насипите край столичния околовръстен път, съобщи градската управа.

Планът е част от мерките за справяне с климатичните промени. Дърветата поглъщат въглеродния диоксид, подобряват качеството на въздуха и допринасят за охлаждането на града при горещите вълни през лятото. Освен това те са естествена преграда за шумовото и т.нар. визуално замърсяване и с това допринасят за създаване на по-здравословна среда за жителите и за намаляването на стреса.

Париж и сега е една от най-залесените европейски столици, отбелязват градските власти. В самия град има около 200 000 дървета, а още 300 000 – в градските паркове – Булонския лес и гората Венсен.

Новите дървета ще бъдат засадени до 2026 г. През 2020-2021 г. вече бяха засадени близо 14 000 фиданки. Столицата разполага със собствен разсадник за дръвчета. Санитарната сеч в града е под процент и половина, изтъкват властите.

От 2014 г. Париж използва автоматизирана система, за да следи състоянието на дърветата. Всяко дърво има свой дигитален паспорт и ежегодно бива инспектирано.

Преобладаващата част от дърветата край парижките улици и булеварди са на не повече от 80 години.