Има противоречие между Кодекса на труда и новите мерки, които изискват зелен сертификат от работещите, за да имат право да се трудят, и това ще доведе до много съдебни спорове – това каза за Българското национално радио националният секретар на КНСБ Величка Микова.
Най-големият проблем е липсата на яснота какъв ще бъде статутът на хората, които няма да бъдат допускани до работните си места заради липсата на такъв сертификат, и дали ще получават заплата.
Спешно в рамките на тристранно обсъждане между работодателите, синдикатите и държавата трябва да бъдат разгледани трудово-правните измерения на новите мерки, категорични са синдикалистите.
В КНСБ вече има сигнали от работещи в лечебни заведения, че не ги допускат до работните им места заради липса на ваксина, каза Величка Микова:“Така че да стане ясно дали лицата, които не разполагат със зелен сертификат, следва, ако не бъдат допускани, да получават някакво възнаграждение за периода, в който не изпълняват служебните си задължения, дали те са в престой, дали тези лица трябва да бъдат пуснати в неплатен отпуск, или пък в платен отпуск“.
Според експерта друг въпрос, който спешно трябва да бъде решен, е кой ще плаща РСR-ите и антигенните тестове на работещи, които не са ваксинирани, както и как ще бъдат компенсирани хората, които не са допускани до работните си места: „Защото в Кодекса на труда към настоящия момент има предвидени обезщетения при недопускане на работа, но това е само тогава, когато има незаконно недопускане на служител до работното му място. В случая недопускането ще се базира на издадена заповед на министъра на здравеопазването.
Приема се, че това ще е законно недопускане, а не незаконно и в този случай дори не могат да се изплатят и съответните обезщетения, които са предвидени“, коментира националният секретар на КНСБ.