Готов съм да платя цената на всички битки, които трябва да водим, за да защитим живота и здравето на българите, каза още президентът

„Предишните управляващи насадиха трайно недоверие към ваксините, които са най-надеждната превенция срещу коронавируса. Ясно беше, че определени партии и кандидати ще се възползват от ситуацията, ще искат оставки и ще саботират действията ви, без да имат смелост да предложат алтернатива или дълготрайно решение“, каза президентът Румен Радев в началото на извънредната среща с правителството за COVID-19.

Той добави, че напълно съзнава негативния ефект от решението за зеления сертификат. „Като човек на дълга за мен приоритет са хората, а не рейтинга. Животът на хората за мен е по-важен от изборния резултат, който ще приема със смирение“, каза още Радев.

 

„Готов съм да платя цената на всички битки, които трябва да водим, за да защитим живота и здравето на българите“, каза още президентът.

Той коментира, че въпреки високата цена е подкрепил решението на правителството за зеления сертификат, тъй като влизането в друг локдаун би било пагубно.

„В същото време не се даде достатъчно време да се адаптират тези мерки и разбираемо – това предизвика стрес и възмущение сред хората“, каза още Радев.

Той поиска от правителството да отговорят на няколко важни въпроса на хората – по най-бързия начин да се върнат децата в клас в безопасна среда; да се проучат информациите за цената на безплатните тестове за гражданите, защото на места цената им стига до 40 лв.; ясен отговор и указания към лекарите дали да се ваксинират пациентите със специфични заболявания; пълноценен контрол за спазване на мерките; да се проучи въпроса дали се издават сертификати срещу антитела на Запад и дали това може да бъде приложено у нас.

„Статистиката на заболелите и починалите не се интересува от мнението на хората за ваксините. Те са най-надеждната защита срещу вируса и не бива безразсъдно да оставяме съдбата си на произвола“, каза още Радев.