Решението на Конституционния съд, посредством което Указът на президента Румен Радев за назначаването на Кирил Петков за министър се оказа противоконституционен, е доста комплексен казус. По няколко причини – на първо място, ние сме в период на предизборна кампания. Тази информация ще повлияе по някакъв начин, може би негативно. Не би следвало съдът да става част от политическия процес в тази страна. КС на практика стана част от политиката в България.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Слави Василев.

По думите му ако духът на разпоредбата в конституцията е да предпази България от чужди агенти, които да работят в чужда полза, няма реални основания да се смята, че Кирил Петков е канадски агент. Политологът подчерта, че след като българският съд е постановил, че Петков е подписал документ с невярно съдържание, значи това е така и не подлежи на абсолютно никакъв коментар. Според експерта проблемите в България са много по-сериозни.

Василев изрази мнение, че решението на Конституционния съд няма да се отрази на Румен Радев с оглед амбициите му за втори мандат. Според него авторитетът, който президентът е изградил в очите на хората, е изграден въз основа на неговата последователност и политиките, които е заемал като държавен глава. Казусът с Кирил Петков не би могъл да разклати общественото доверие у президента, смята Василев. Запитан как решението на КС ще се отрази на ПП „Продължаваме промяната“, експертът отговори:

„Много зависи каква индивидуална оценка всеки един български гражданин ще даде на тази ситуация. Българинът като цяло е доста чувствителен към всичко, което излиза извън закона, особено що се отнася до политици и кандидат-политици. Това може би има потенциал да повлияе негативно на Кирил Петков, който до този момент се заявява като лице, което би могло да осъществи въпросната промяна, за която улицата жадува. Имиджът, който той има и посланията, които отправи като министър, именно отговарят на очакванията на хората що е то един политик, що е то един министър и по какъв начин той се разпорежда с неговите отговорности“, обясни политологът.

Василев направи оценка на работата на Кирил Петков като министър и я окачестви като „добра“. По думите му именно свършеното от Петков и Асен Василев им дава шанса да се изстрелят до втора политическа сила, както показват последните социологически проучвания. Според него проблемът дали Петков е бил канадски гражданин или не в момента на попълването на декларацията, не е толкова важен.

Запитан дали ситуацията с коронавируса и въвеждането на новите противоепидемични мерки ще се отрази на изборния процес и дали ще намали избирателната активност, политологът обясни, че служебното правителство се старае да не замрази живота ни отново – усилията били насочени изцяло към това да не се въведе нов локдаун.

„Властта със сигурност прави всичко възможно, за да можем ние да ходим на работа, децата да ходят на училище, и животът да продължи да върви. Ако не ни затворят до изборите, смятам, че ноември месец е един добър месец за избори, това не е лятото, както бяха последните парламентарни избори, и аз прогнозирам една висока избирателна активност или сравнително висока в порядъка, в който сме свикнали да гледаме. Може би малко над 50%, ако, разбира се, не ни затворят. Не смятам, че зеленият сертификат и ниската ваксинация са основният проблем на българите. Основният проблем е мизерията, бедността и корупцията“, каза още Василев.

Относно назначението на президента Румен Радев на Янаки Стоилов за конституционен съдия, експертът заяви, че бившият вече правосъден министър е доказал своята компетентност и професионализъм на поста, който е заемал и то в няколко критични момента.

„По всичко личи, че той би бил един добър конституционен съдия, още повече, че КС се нуждае може би от някакво осъвременяване. Смятам, че това е една добра кандидатура, защото професионализмът на Янаки Стоилов не подлежи на никакъв коментар. Неговият наследник честно казано не го познавам, но след като му е бил заместник, можем да очакваме една последователна политика в Министерството на правосъдието“, добави Василев.

Във връзка с постоянните словесни престрелки между президента Радев и лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, политологът коментира, че острата позиция на Борисов е абсолютно логична и е свързана с това, че именно Радев е този, който е победил ГЕРБ на изборите.

„Сега изглежда, че отново президентът ще победи кандидата на ГЕРБ – проф. Анастас Герджиков – и това, разбира се, предизвиква известна фрустрация у Бойко Борисов, който не обича да губи. От друга страна, винаги политиката е сблъсък на личности. Основните личности в българската политика продължават да бъдат Румен Радев и Бойко Борисов, нищо, че единият е президент и заявява своята отговорност, а другият вече не е министър-председател, но продължава сякаш да тежи много в обществото. Този сблъсък ще продължи да бъде релевантен, докато не се сформира ново мнозинство в следващото 47-мо Народно събрание“, уточни той.