В Гърция от 6 ноември влизат в сила нови COVID мерки. „Гърците не са шокирани от ограниченията, които се въвеждат от събота, тъй като властите многократно предупреждаваха, че ако има висок брой заразени, подобни действия ще бъдат предприети“, заяви пред Нова тв журналистът Катя Пеева.

В заведенията ще се влиза само с отрицателен антигенен тест. Всички работещи в държавния или в частния сектор, които не са ваксинирани, ще се тестват по два пъти на седмица, като тестовете ще си ги плащат служителите.

Тестовете за COVID-19 са безплатни само за учениците. Изисква се и отрицателен тест за фризьор или посещение на козметичен салон. Без проверка на статуса се влиза само в хранителни магазини, супермаркети, църкви и аптеки.

„Досега се влизаше навсякъде свободно. Но от събота се очакват проверки – отрицателен тест или зелен сертификат, за влизащите в моловете. Дори в общината не може да се влезе. Това ще е голям проблем най-вече за бизнеса“, посочва Пеева. По думите й причина за новите мерки е желанието на правителството да постигне по-висок процент на ваксинация, който към момента е около 63 на сто.

„Контролът за спазване на мерките е изключително строг. Проверките са засилени от страна на полицията. Глобите са високи и са двойни за нарушителите – най-вече за заведенията, които си позволят да допуснат неваксиниран или нетестван клиент. 300 евро е наказанието за нарушителя, а близо 20 хиляди евро за собственика на заведението“, подчерта Пеева.