Кметицата Мадлена Бояджиева отказва коментари

Агенти на ДАНС влязоха в Община Тетевен в четвъртък. Агенцията е започнала цялостна проверка на кмета на общината и администрацията. Градоначалникът Мадлена Бояджиева отказа да коментира акцията, докато тя не приключи. От ДАНС също не съобщават какъв е предметът на разследването им.

В BIG5 многократно от години сме писали за зулумите в община Тетевен. Причините ДАНС да прави цялостна проверка в общината са не една и две. Нека припомним.

Партийните обвързаности на кметицата Мадлена Бояджиева

Мадлена Бояджиева е човек Цветан Цветанов. Вече два мандата тя продължава да е „касичката“ на бившия втори в ГЕРБ, а сега лидер на „Републиканци за България“ и твърдо защитава неговите интереси в района. Според местни хора от ГЕРБ, които не симпатизират на Бояджиева, Цветанов продължавал пряко да й дърпа конците през нейния син – адвокат Христо Ничев. Същият пътувал често до София, където посещавал новия щаб на Цветанов в Евроатлантическия център за сигурност. Там под диктовката на бившия втори се подготвяли всички фалшиви сигнали за нарушения в предизборната кампания в Тетевен и близките села. Бояджиева е и една от кметовете на малки общини с една от най-големите заплати: 3 500 лв. За сравнение – в близката община Троян, която е сред най-успешните по управление, кметът Донка Михайлова се разписва на хиляда лева по-малко.

Кметският син със завидна биография

Синът на Бояджиева – Христо Ничев, прави завидна кариера направо от студентската скамейка по времето на управлението на Цветанов. Едва завършил Право в Софийския университет, Христо Начев става юристконсулт на водещи лизингови компании, както и сътрудник към Комисията по правни въпроси през целия период на действие на 44-то обикновено Народно събрание (2017 – 2021 г.), и като такъв взема участие в изготвянето и приемането на множество законопреоекти и инкорпорирането на наднационални актове в законодателството на Република България, в това число е член на работната група изготвила и съгласувала последните мащабни промени в Гражданско процесуалния кодекс, приети през 2019 г.

Синът на тетевенската кметица е включен и като външен експерт в списъка към Агенцията по обществени поръчки и като такъв може да участва в комисии по провеждане на обществени поръчки и процедури по Закона за обществените поръчки.

И тук е връзката с апетитните евросредства по проекти и обществени поръчки

Община Тетевен е обявила гръмка програма за опазване на околната среда на община Тетевен 2021-2027 г. Източници на финансиране на мащабните екологични проекти са не само общинският и държавният бюджети, но и Кохезионен фонд, Европейски фонд за регионално развитие, Финансови ресурси по линия на МОСВ, Оперативна програма „Околна среда“ 2021-2027 г., Механизъм „съвместно изпълнени” в рамките на протокола от Киото към Рамковата конвенция по изменение на климата и поне още дузина източници на финансиране.

В Програмата обаче, надхвърляща 100 страници с подробни описания на дейности, няма и ред за паричната стойност на проекта и дейностите по него. Според местни жители, ефекти от т.нар. опазване на околната среда няма как да се случат, обаче, докато масовата и неконтролируема сеч в района не спре.

Друг проекти и програми на община Тетевен, привличащи внимание, са тези за използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива. Община Тетевен работи по две такива програми: Дългосрочна програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива за периода 2013-2022 г. и Краткосрочна програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива на Община Тетевен 2021-2023 г. Отделно има и Програма за енергийна ефективност на Община Тетевен 2021 – 2027 година. Факт е обаче, че хората в общината продължават да се отопляват така, както са го правили и преди 50 години и се чудят къде и в какво са отишли големите суми по тези програми, които Общината е обявила на сайта си.

За отбелязване е, че изгарянето на отпадъци в общината е забулено в пълна тайна и тепърва ще разбираме какво се случва в това отношение.

Поголовна сеч и покровителство на дървената мафия

Има голяма вероятност ДАНС да проверява и дървената мафия в региона. Медията ни многократно е писала за бруталните нарушения и беззакония в Тетевенско, където неконтролируемият дърводобив е свързан с имената на кметицата Мадлена Бояджиева и Цветомир Симеонов – началник отдел „Управление и стопанисване на общински гори“ гр. Тетевен.

Стотици са сигналите за тежки камиони, натоварени с ценна дървесина, които излизат натоварени до краен предел от защитените територии в Тетевенския Балкан, нарушавайки естественото обитание и емиграция на стотици животни. И всичко това под мълчаливата благословия на общинското и областно ръководство в района, за което вече почти няма съмнение, че представлява дървената мафия в Тетевен. Струва си само да припомним, че преди известно време в центъра на Тетевен бяха отсечени 100-годишни дървета, за да се построи… паркинг.

Оранжерии за отглеждане на марихуана

Името на горския шеф изскача и при нелегално отглеждане на марихуана в региона. Нека припомним, че на 25 март тази година Криминална полиция при ОДМВР-Ловеч и РУМВР-Тетевен под ръководството на Районна прокуратура – Ловеч, Териториално отделение – Тетевен и Окръжна прокуратура – Ловеч разбиха лаборатория за производство на наркотични вещества – марихуана. Тогава бе претърсен имот от четири сгради, две от които къщи за гости. В другите две 2-етажни сгради са установени съоръжения на производство на марихуана с над 600 броя растения и изградени сушилни.

Според наши източници, въпросното ОПГ отдавна се намира под погледа на специализираните служби включително и на ДАНС и АДФК. Нещо повече – в службите имало подробни разработки не само за процеса на извършване на различните незаконни дейности от въпросните лица, но и за отчета на парите към бивши политици.

Според местни източници на BIG5, горският Цветомир Симеонов си е плащал „такса спокойствие“ по 1000 лева всеки месец на Богдански от РДГ Ловеч и на тетевенската кметица Бояджиева.

ОПГ, сплетено от любовни и роднински връзки и материални обвързаности

Според източници на BIG5 от планинския град, отговорът какво търси ДАНС в Тетевен не е труден, тъй като е публична тайна в района, че синът на Мадлена Бояджиева – Христо Ничев, както и нейният любовник – Тони Стоев, са реализатори или посредници по финансовите „отчисления“. Източниците са не един и два: европрограми, обществени поръчки, процент от дървената мафия, бракониерство, марихуана.

Очаквайте скандални разкрития за бруталните далавери около сметището и свлачищата в района на Тетевен. За какво са усвоени милиони? Къде изчезнаха те?