Централата на престъпните групировки за издаване на фалшиви зелени сертификати за Гърция е в Сандански. Това твърди гръцкото издание „Катимерини“ като се позовава на данни на гръцката полиция.

Темата за нередовни зелени сертификати от България стана централна  в южната ни съседка след разследване на гръцката обществена телевизия тази седмица. Един от гръцките участници в схемата, пожелал анонимност, разказва пред медията, че гърците плащат по триста евро за документ в България без да им се постави ваксина.

Според предварителната информация на гръцките власти престъпните групировки се възползвали от пробойни в здравната система на България, а централата на цялата дейност била в Сандански. Източници на „Катимерини“ твърдят, че в престъпната схема са замесени и гранични служители както от Кулата, така и от Промахон.

Изданието пише още, че през септември прокуратурата в Солун е възложила на полицията да направи разследване на информациите за подобни сертификати от България. От полицията обаче са прекратили разследването поради трудности в осъществяването му.

Неназован високопоставен полицейски служител заявява пред изданието, че гръцките служби за сигурност са се обърнали към колегите си от България и от Северна Македония, но от двете страни не е имало реакция.

Продължава проверката, свързана със зелените сертификати, издадени на работещи в болница в Солун, проверяват се и съмнителните случаи на служители на болницата в Кавала, прведставили сертификат от България, отбелязва „Катимерини“.