Позиционирането на ПП близо до президента в предизборната кампания е свързано с генезиса на партията. Тезата, че президентът ще има много сериозно влияние върху изпълнителната власт, е леко пресилена, смята Добромир Живков, социологът и управител на агенция „Маркет линкс“.

„Мисля, че и г-н Петков, и г-н Василев биха търсили относителна самостоятелност и ако се стигне до някакви опити от страна на президента за въздействие, то по-скоро биха търсили еманципиране в тази посока.“

„Един такъв коалиционен кабинет би имал комфорта да работи относително спокойно поне първата половин година“, добави социологът пред БНР.

Първото по-сериозно изпитание пред новата коалиция ще бъде казусът „Северна Македония“, смята Живков. По думите му, нашите партньори вече показват „значително нетърпение, определено има натиск върху България и там ще бъде първото по-сериозно изпитание“.

Това е шансът на БСП и в частност на нейния лидер, след толкова години в опозиция да покажат реално участие във властта, отбеляза още социологът.

„Аз продължавам да виждам до голяма степен в действията на БСП личната амбиция на г-жа Нинова. Но не личната амбиция да издигне партията и да стабилизира партията, а по-скоро да продължи своя лидерски проект, да остане на върха в БСП, въпреки всички сътресения, които преживя партията през последната година.“, добави той.

По думите му при БСП виждаме много тежко роене на електората и много сериозни противоречия.

„Не мисля, че БСП ще приеме ролята да бъде тази част от коалицията, която да играе изключително твърда игра и да настоява за определени политики. Така или иначе ще ги получи“, коментира Живков.

Според него партиите са си дали сметка, че е време да преодолеят базисните си противоречия и да влязат във взаимодействие.
 
Няма как ГЕРБ да удържи своите симпатизанти в парадигмата „ГЕРБ срещу всички“, ГЕРБ си дават сметка, че трябва вече да покажат и друго лице, посочи още Добромир Живков.

Обвиненията към президента ще се попренасочат, но с много по-нисък интензитет и по-ниска температура и към правителството. Те няма как да не бъдат опозиция, но притиснати от обществените очаквания, те ще бъдат значително по-мека опозиция, поне в началото.“

Социологът прогнозира, че ДПС ще търси линията на по-малкото съпротивление.