Корнелия Нинова и управлението на държавните фирми е история, която винаги завършва с разследване, а в един случай – с присъда.

Ето цялата история, като особено интересна е първата й серия: битността й на контрольор във фирмата на Четвърто главно управление на Държавна сигурност ИНКО, където е първата месторабота на бившата любовница на Бойко Борисов – Цветанка Карагьозова, която вече е банкер и се представя с излъсканото име Цветелина Бориславова.

Корнелия е на крехката 27-годишна възраст. Там тя попада, след като за кратко е стажант в Софийския градски съд, за малко е следовател, а после – юрисконсулт в Столичната община в първата година на синия кмет Стефан Софиянски.

По време на неговото служебно правителство я пращат в БТК, откъдето се озовава в ИНКО. Фаворитка на зетя на председателя на Народното събрание Йордан Соколов – Христо Михайловски, който е заместник-министър с ресор външна търговия, лично парламентарният шеф лобира за назначаването й начело в 2 държавни фирми наведнъж, спомнят си сини активисти от онези години, пише „19 мин”.

На 14 август Нинова навлиза във втората серия от личния си бизнес сюжет, като става изпълнителен директор на Техноимпекс. Става и бордовик на Техноимпортекспорт. Директор на тази фирма е Грета Дончева, която от своя страна е шеф на борда в управляваното от Нинова държавно дружество Техноимпекс.

Двете – склададжийка и юристка, правят няколко фамозни сделки, от които едната стига до разследване – държавната ТИЕ плаща 800 000 долара (тогава 40 апартамента в София) за белгийско и френско месо, което никога не се материализира. По странно стечение на обстоятелствата, на софийската митница по това време работи съпругът на Нинова Митко.

Впоследствие той става бордовик на друга държавна фирма – Минералимпекс, но най-дълго време ще заема на последващата си месторабота с висш чин в Лукойл, който по същото време приватизира Нефтохим за нищожна сума поне 10 пъти под реалната стойност на най-голямото ни предприятие от същото това правителство на Костов.

Заради разследването на прокуратурата по сделката с месото, Нинова се изпокарва с Дончева – бивша склададжийка на пелети от В. Търново, и се посвещава на приватизацията на „своята” държавна фирма Техноимпекс. Тя сама подготвя оценката и начина на плащане като продавач, а купувач е пак тя с 48% от приватизиращото фирмата работническо-мениджърско дружество: Техноимпекс 98 РМД.

Активите на държавната фирма са за не по-малко от 3 милиона лева, по някои оценки дори 4 милиона лв. нови пари, а над 1,4 млн.лв. са на каса. Всичко това е продадено за 70 000 долара на Нинова и РМД-то й.

По първоначалния договор, сключен 3 дни преди нейния 30-и рожден ден, тя трябва да плати още 630 000 долара. Това обаче не става, тъй като впоследствие държавата преценява, че не иска пари в брой, а цената може да се плати и в компенсаторки, което спестява 90% от сумата.

Не е чудно, че същата година Нинова си подарява декларирано от самата нея „ателие”, без да е художник или скулптор, от 125 кв.м и още 25 кв.м гараж – сбъдната мечта за софийско жилище на млада дама от врачанските села.

Интересно е откъде тя намира всичките необходими пари за купуването на фирмата и апартамента при средна заплата в страната тогава от 100 лв. и директорска от 1000 лв. Кредити не са упоменати.

Едва после основният имот на Техноимпекс – 1915 кв.м в сградата на Кореком на ул. Цар Калоян в сърцето на столицата са продадени впоследствие на реална цена на трибуквена групировка.

Държавата обаче по царско време завежда дело за неизпълнени плащания и ненаправени инвестиции, които са гарантирани по договор, плюс неизпълнените приватизационни ангажименти да не се разпродава имщество на силната до идването на Нинова и богата държавна фирма.

Вместо данъкоплатците обаче, богато става едно семейство и неговите покровители свише от синята върхушка тогава.

Тази схема не е приложена само там – по подобен начин друга приближена до онези хора фирма с фиктивен износ и внос на палта през същата митница направи милиони и изкупи супер атрактивни общински имоти на метри от Ниновите, но това е друга интересна история.

Делото за Техноимпекс получава логичен резултат – малко преди да стане заместник-министър на Р.Овч. в икономиката с ресор….управление на държавни фирми, новопостъпилата като член на БСП Нинова получава за фирмата си осъдително решение от Софийския градски съд за 70 604,33 долара.

Тя жали в Софийския апелативен съд и във Върховния и навсякъде губи. Платени ли са парите не е ясно. Прокуратурата при Цацаров обаче издаде индулгенция на Нинова, че нямала била доказана вина за ощетяването на държавата по поредицата сделки на Техноимпекс.

Така тя влиза в следващия епизод от сагата си на управление на държавни фирми, което мечтае да си върне като ресор в новото правителство, като пак ще опре до прокуратурата и то нееднократно.

Корнелия Нинова става член на БСП, преди да стане заместник-министър на икономиката при Тройната коалиция на червените с ДПС и Царя. Титуляр е Р.Овч. – осъден на две инстанции за нарушения в дейността си като министър.

Като заместник на Овчаров тя е шеф на борда на Пловдивския панаир, който двамата продават на Г. Гергов, независимо от нарушението на тогавашните правни норми.

На заседание на Министерския съвет избухва и скандал за законността на внесен от Овчаров по предложение на Нинова в кабинета договор за повече от 1 млн.евро с австрийския лобист Хохегер, подписан от Нинова.

Тогавашният царски министър на администрацията Н. Василев яростно се съпротивлява пред колегите си в кабинета и дори вика главния юрист на своето ведомство, за да бъде обяснено в детайли какви опасности крие сделката. Която впоследствие се превръща в международен скандал.

Въпреки това, сделката е задвижена. На базата на тези обстоятелства, свиканата в следващия парламент, в който Нинова вече е депутат от Левицата, специална депутатска комисия изготвя доста обемист доклад, който внася в прокуратурата.

Основният извод в него е, че трябва да бъде потърсена отговорност и затова е подаден на държавното обвинение, както днес отлично си спомнят народните представители от Комисията Хохегер пред 19 минути.

Ярките негативни чувства, демонстрирани от Нинова по адрес на тогавашния председател на Комисията, а впоследствие и председател на парламента Димитър Главчев се дължат именно на обстоятелството, че той знае онези тайни, които се съдържат в доклада.

Не е случайно, че именно тя, вече като червен лидер, се погрижи Главчев да не остане дълго председател на НС и изработи артистично оставката му с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Няма инфо какво става с този доклад, превърнат в разследване на прокуратурата.

Попитана докъде е стигнала в прокуратурата тази сага и дали не е държана нарочно „на трупчета”, както се казва на професионалния жаргон там, Нинова предпочете да не коментира пред близък до редакцията, а от пресцентъра на БСП заявиха пред репортер на 19 минути, че нямат информация по казуса.

Прокуратурата разследва Нинова по времето, докато беше заместник-министър и заради това бе и отстранена от поста си, поради оказване на натиск върху нейната приятелка от краткия й стаж в следствието Татяна Шарланджиева, във връзка с диренето срещу Вальо Топлото и прочулия се като олигарха, най-близък до Р.Овч., а тогава явно и до нея Красимир Георгиев – Фронтиер. Публично бяха пуснати и СРС-та с разговорите между двете жени.

Нинова вкара и осъдения на 2 инстанции Р. Овч. и дори дъщеря му не само в НС на БСП, където утре те трябва да решат дали да спазят партийния устав и да я отстранят от председателството според него.

Щерката на Овчаров беше и кандидат-депутат в София на добра позиция при последните 2 избора. Историята Топлофикация – Фронтиер бе сложна схема за източване на столичната Топлофикация към швейцарските сметки и пощенски кутии на Фронтиер, по която могат да се намерят и немалко журналистически разследвания.

19 минути се обърна към Нинова за коментар по всички тези теми, но тя така и не пожела да го стори, както и нейните пиари в пресцентъра на БСП. Разбира се, готови сме веднага да им дадем възможност, ако имат какво да добавят или да уточнят, ако искат и да опровергаят.

Липсата на коментар по тези няколко теми обаче поставя интересни въпроси за отношенията между червения лидер и прокуратурата.

Утре идва черешката на тортата – управлението на Нинова на Булгартабак, при което представител на държавната фирма в арабския свят става прочутия световноизвестен терорист Молла Омар.

Дори когато в собствената му родина е отнет лицензът му да търгува, БТ не се отказва от него. Историята е драматична и вади на сцената още един голям играч, когото прави лице от новините, а впоследствие и много повече.