Върховният касационен съд върна за ново разглеждане делото срещу Пламен Дишков-Кела и Тодор Неделчев-Недю за убийството на собственика на фирма за колбаси Димитър Стаматов-Мастара. Той бе застрелят в Бургас през 2002 г.

ВКС отмени решението на бургаския Апелативен съд по делото от 2020 година и ще бъде гледано от друг състав на въззивния съд от стадия на съдебното заседание.

Делото е по протест и жалби на частните обвинители и граждански ищци срещу решението на бургаските магистрати, с което обвиняемите Дишков като поръчител на убийството и Неделчев като помагач бяха признати за невинни. Върховният касационния съд определи решението за неправилно, заради обясненията на физическия екзекутор на Мастара Бойко Стоянов, взети в качеството му на свидетел.

Според върховните съдии убиецът не е потвърдил обясненията си от досъдебното производство, в които съобщава за участието на двамата подсъдими. Така игнорирането на част от доказателствата по делото представлява  съществено процесуално нарушение и води до отмяна на съдебния акт.