Наблюдаващите прокурори във връзка с разследването за строежа на АМ „Хемус“ са си направили самоотводи. Причината – счели са, че им е оказан натиск от страна на служители на ГДБОП във връзка със задържания обвиняем Борислав Колев. Това стана ясно от брифинг на Софийската градска прокуратура.

„В резултат на безпрецедентния неправомерен натиск върху наблюдаващите прокурори да извършват действия, които са извън кръга на закона, като не протестират мярката срещу обвиняемия за строежа на АМ „Хемус“, като му разрешат да напусне страната и да направят така, че да не носи наказателна отговорност, същите са счели, че е въздействано върху вътрешните им убеждения. Колегите смятат, че това ще окаже допълнителен натиск спрямо тях, което ще им попречи да вземат решение за това дело. Ето защо са депозирали самоотводи. Това съобщи заместник-градският прокурор на София Иво Илиев.


Горестоящи прокурори ще преценят дали има такъв натиск, който ще им попречи на наблюдаващите прокурори във връзка с разследването. Случващото се е в интерес на престъпността, но не и в интерес на българските граждани, коментира още той.

„Ако Апелативна прокуратура приеме техните мотиви, делото ще бъде разпределено на случаен принцип, така както е било разпределено и досега. Ние имаме желание да работим със структурата на МВР, както в предишните години. Това ще бъде в интерес на обществото и разкриване на това, което се е случило по всяко досъдебно производство. С оглед на тази ситуация, прокурорите считат, че оттук нататък извършване на процесуално-следствени действия, които са възложени на МВР, ще се извършват в сградата и кабинетите на прокурорите, тъй като по НК осъществяват ръководството и надзора по всички досъдебни производства“, заяви градският прокурор на София.

Спорът между прокуратурата и ГДБОП започна в неделя. Според обвинението, върху прокурори от Софийската градска прокуратура ебил упражнен безпрецедентен натиск от страна на ГДБОП заради делото за АМ „Хемус”. ГДБОП отхвърлиха обвиненията в същия ден. „По никакъв начин не съм оказвал натиск върху прокуратурата да прави каквото и да било и не съм използвал обидни думи срещу тях“, заяви гл. комисар Калин Стоянов, директор на ГДБОП по повод обвиненията на прокуратурата.

По думите на Стоянов обвиняемият Борислав Колев на два пъти е изявил желание да разкрие цялата схема, но в ГДБОП срещнали отпор от страна на разследващите прокурори.