„Вътрешна сигурност“ обжалва постановлението за отказ, ръководители от МВР подслушвани в периода 2018-2020

Ръководители от националната полиция са били разследвани от „Вътрешна сигурност“ в МВР като организирана престъпна група в периода 2018-2020 година, съобщават от вътрешното министерство. Специализираната прокуратура е отказала да образува досъдебно производство през януари 2021 г., а сега „Вътрешна сигурност“ обжалва прокурорския акт.

 Разследването е започнало по сигнали, че висши професионални ръководители в националната полиция и хора извън системата на МВР вършат престъпления. Използвани са СРС-та с разрешението на Специализирания наказателен съд. Разследването е одобрено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомена е ДАНС и Специализираната прокуратура. През юни 2020 г. събраните материали са докладвани във Върховната касационна прокуратура с наличие на достатъчно данни за съществуването на организирана престъпна група с участието на висши ръководни служители от полицията. Направено е искане за образуване на досъдебно производство.

 По време на разследването през 2020 г. един от висшите служители на Главна дирекция „Националан полиция“ е назначен на ръководна длъжност в политическото ръководство на МВР, пише в съобщението. Към датата на прокурорския отказ същият е продължавал да изпълнява висшата ръководна длъжност, а към настоящия момент е депутат в Народното събрание. На този профил отговаря единствено народният представител Христо Терзийски. Министърът, който е одобрил разследването на организираната престъпна група от „Вътрешна сигурност“ е колегата му от парламентарната група на ГЕРБ Младен Маринов, става ясно от данните, публикувани от МВР. 

Според новото ръководство на „Вътрешна сигурност“, което обжалва постановлението за отказ, прокурорът не е посочил въз основа на кои материали е направил своите правни изводи.

„Ако отделните материали съдържат противоречива информация, юридическата прецизност изисква обвинителят да мотивира защо е дал доверие на една част от тях и е отказал да кредитира останалите. Прави впечатление, че обемът на събраните и изпратени в Специализираната прокуратура ВДС-и е значителен, като и до момента във Вътрешна сигурност не е постъпвало становище от наблюдаващ прокурор по тях. Освен това постановлението за прекратяване е от януари 2021 г., а самото изпращане на протоколите за изготвени ВДС-и е от април 2021 г. – 3 месеца по-късно, и очевидно не са взети предвид при вземане на решението“, пише в съобщението на МВР.