Обезценяването на парите ще увеличи още повече броя на имотните сделки догодина, защото хората ще се стремят да спасят спестяванията си. Това ще увеличи най-вече сделките с жилища ново строителство, което от своя страна ще увеличи и броя на проектите, които ще се появят на пазара, заяви Гергана Тенекеджиева, изпълнителна директорка на най-голямата имотна агенция в страната – “Адрес”.

Според нея Европейската централна банка няма да рискува икономиката и да увеличи лихвите, а напротив – допълнителният им спад е много вероятен, което е предпоставка за активен жилищен пазар. В момента лихвите по ипотечните кредити у нас, както и в повечето страни членки са на исторически най-ниските нива. Но стремежът на хората да спасят спестяванията си от обезценяване ще доведе до това, че в предстоящите 12 месеца ще се увеличи делът на сделките с пари в брой.

Другата очертаваща се тенденция е да се увеличи делът на двойните и дори тройни сделки, т.е. когато хората продават един по-голям имот, за да купят два по-малки или обратното, пише „24 часа“.

Според Тенекеджиева най-вероятно и през 2022 г. ще има лек ръст на цените и известно покачване на броя на продавачите, защото много хора, които са купили жилища със спекулативна цел, ще преценят 2022 година като най-подходящата да ги продадат.