Като министър на транспорта от правителството на ГЕРБ министър Росен Желязков лично е манипулирал поне две обществени поръчки за доставка на климатична техника.

Става дума за търговете на “Български пощи” и РВД в София.

В първия случай конкурсът на стойност 200 хил. лева без ДДС се печели от софийската фирма “Bulclima”, с които Желязков се познава от години, като това не е първият случай, в който тази фирма печели обявен търг. Самият Желязков е близък със собственика на фирма “Bulclima” Арнаудов, тъй като родителите на Желязков живеят в пряка близост до собственика на “Бул клима” в квартал Лозенец.

Във втория случай при РВД, поръчката е спечелна от Варненската компания “MMC”. Скандалното в този случай е, че на първи кръг е избран друг победител с ясна ценова оферта, но след личната намеса на министър Желязков, въпросният търг е отменен, като на “второ теглене” печеливша компания става фирмата от Варна.

Нека припомним, че при второто правителство на Бойко Борисов Росен Желязков беше “клиент” на прокуратурата и беше разследван за незаконно разпечатване на стотици хиляди бюлетини за парламентарните избори през 2013 година.