На 18 октомври 2021 г. главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс съобщи, че е изпратила писмо за въздържане и прекратяване дейността на две водещи компании за търговия с криптовалута.

https://www.theblockcrypto.com/linked/120972/new-york-joins-crackdown-on-crypto-lending-seemingly-targeting-nexo-and-celsius

По думите на нюйоркската прокуратура още 3 фирми са получили подобни писма, макар за разлика от предните 2, от тях да се изисква само информация за тяхната корпоративна собственост и затова дали и те предлагат крипто депозити.

Първа в списъка на прокуратурата (OAG) е компанията NEXO, която е собственост на българи. Преди около година платформата за разследваща журналистика Bird.bg разкри, че собствениците на NEXO са участвали в неясни схеми свързани с търговия с криптовалута. Ето какво написаха тогава от Bird.bg:

“Интересно паралелно развитие имат фондацията Хелп Карма и „криптобанката“ Nexo, която предлага лихви и кредити за депозити в криптовалута и се определя като най-голямата в света в този бранш с над 1 милиард долара трансакции за последните две години и 1 милион потребители.

– През март 2018 в УС на Хелп Карма влиза Калин Кънчев, баща на Коста Калинов Кънчев (,който е и реален собственик на компанията).

– Точно тогава стартира дейността на Nexo, която прави първото си ICO (първично публично предлагане на койни) през март 2018 г.;

– Коста Калинов Кънчев се афишира като съосновател на Nexo заедно с бившия политик от ДБГ Антони Тренчев и Георги Шулев – синът на бившата вицепремиерка Лидия Шулева (по информация на valkinfo.com през последната година между Коста Кънчев и Георги Шулев е възникнал конфликт, всеядствие на който Георги Шулев не е част от компанията. В същото време от публикацията в американската медия става ясно, че бившият депутат ит ДБГ Антони Тренчев е човекът, който отговаря в писмо на зададените от американската прокуратура въпроси, в ролята си на главен изпълнителен директор на NEXO).

– От страницата на Nexo не се разбира кои са юридическите лица зад тях, но с търсене из регистрите се открива, че това са Nexo AG в Швейцария и Nexo Inc в САЩ, чийто действителен собственик е Коста Калинов Кънчев;

– първоначалното финансиране на Nexo е от „Кредисимо“, като връзката с „Кредисимо“ се изтъква от Nexo като гаранция за клиентите;

– Nexo е подкрепена при старта си от Arrington XRP Capital, хедж фънд създаден от влиятелния основател на TechCrunch Michael Arrington. Арингтън инвестира в Nexo и е техен съветник до средата на 2019 г. https://www.crunchbase.com/…/nexo-0ab2-undisclosed–2a3cbc8c;

– В Arrington обаче има и българска връзка и тя не е случайна. Съветник в екипа на Arrington е Наталия Караянева http://arringtonxrpcapital.com/team/;

– Наталия е родена рускиня, но е станала българка след брака си с Петър Караянев;

– Петър Караянев пък е син на Елена Караянева. Тя е търговски директор на фирмите на Ветко и Маринела Арабаджиеви и беше арестувана заедно с тях по обвинения за пране на пари и данъчни измами.

Тук е мястото да припомним, че последните две години около ХелпКарма възникнаха купища скандали, от които стана ясно, че собствениците на т.нар. благотворително дружество са присвоили милиони левове от даренията на граждани от различни каузи. Дали има връзка между тези кражби, създаването и финкционирането на компанията за криптовалута NEXO ще се разбере единствено след съответното разследване на правораздавателните органи и служби, но определено въпросната връзка създава доста въпроси и подозрения.

В какво според нюйоркския главен прокурор се съдържа грехът на NEXO?

Криптовалута е средство за размяна, основано на блокчейн технология и криптография за отчетност на транзакциите и осъществяването на контрол върху създаването на нови единици. Или накратко цифрова валута.

Европейският съюз от две години разработва проект за криптовалутите, но поради пандемията от КОВИД-19 има сериозно забавяне. Според ЕЦБ криптовалутите понастоящем представляват риск за финансовата стабилност на еврозоната.

Криптовалутата има своите минуси – измама, манипулиране на цените, инвестиционни рискове, заплахи за злоупотреба с лични данни и киберсигурността. Разгледана през погледа на адв. Димитър Калдамуков, тя трябва да бъде средство за регулация на пазарите и да намали рисковете за потребителите. Това би подобрило сигурността на парите на инвеститорите.

Обвързването на криптовалутите с традиционните финансови пазари е неизбежно, казва още адв. Калдамуков, партньор в KDBMLaw пред Bloomberg.

Той твърди още, че потребителите нямат нужната сигурност и парите им не са гарантирани. Но това не е единственият проблем, който би засегнал жестоко инвеститорите.

Според главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс обаче, NEXO няма право да създава депозити в криптовалута като независимо, че се представя за банка, тя не е банка, тъй като не спазва никакви регулации, които спазват стандартните банки. Преди няколко месеца Летисия Джеймс официално съобщава на NEXO, че компанията има 10-дневен срок за прекратяване на дейността си в щата, в противен случай прокуратурата ще предприеме допълнителни действия за спиране на работата на територията на Ню Йорк. Джеймс смята, че липсата на регистрация на NEXO като брокер на територията на Ню Йорк е пълно нарушение на закона. Тук трябва да отбележим, че макар и от NEXO да твърдят, че работят като “банка”, те реално не спазват законите на Европа и България, въпреки нейното административно легализиране от страна единствено на Латвия. Този факт сам по себе си значи, че реално NEXO директно нарушава законите на Европейския съюз и в частност тези на България. Въпреки този факт обаче санкции срещу въпросната компания и нас все още нама.

Каква всъщност е схемата с кредитите на NEXO?

В България 67% от населението е взело средно по 1 кредит и половина през 2021-а година и условията са ни повече от ясни. Но в случая с компанията на NEXO обезпечаването не е това, което ние познаваме. Схемата на NEXO е следната: когато “банката” ви отпусне кредит, в замяна на обезпечение, потребителят трябва заплати с криптовалута, като тя се равнява в размер на около 150%. Проблемът обаче не стига до големия процент, а че от компанията могат да злоупотребят с ценните ви книжа или стоки.

Предстои да разберем, ние ли ще бъдем обезпечнието на ЕС ако компании като NEXO получат “зелена светлина” в сформирането на крипто “банки”, както и в България? Ще бъдем ли подложени на репресии и ще има ли кой да защити нашите права, така, както главният прокурор на Ню Йорк е застанал зад гражданите си? Г-жа Кьовеши? Г-н Гешев?

източник:valkinfo.com