Британският телевизионен канал Ай Ти Ви съобщи, че премиерът Борис Джонсън е празнувал рождения си ден през юни 2020 г. на Даунинг стрийт по време на първия локдаун в присъствието на около 30 души.

От Даунинг стрийт признаха, че е имало събиране на персонал на номер 10, но „това е станало набързо, за да честитят рождения ден на премиера и че той е присъствал по-малко от 10 минути“. Правилата по това време забраняваха среща на повече от двама души на закрито.

Ай Ти Ви съобщи, че рожденият ден се е състоял в стаята, където се събира на заседания кабинетът, малко след 14.00 часа на 19 юни 2020 г. и е бил планиран като изненада за Джонсън след завръщането му от официално посещение в училище в графство Хертфордшър.

Присъствали са и семейни приятели. Говорител на Даунинг стрийт обаче каза, че това не е вярно и че в съответствие с правилата премиерът е бил домакин само на малък брой членове на семейството извън сградата същата вечер, предаде БНР.

Източник е заявил за Би Би Си, че това второ събиране е било всъщност барбекю в градината на номер 10 с членове на семейството на Борис Джонсън. Съгласно правилата по това време само до 6 души са имало право да се събират на открито при социална дистанция.

Би Би Си има информация, че съпругата на премиера Кари Симъндс, която тогава е била още годеница, е организирала поднасянето на торта в стаята за срещи на кабинета и е пристигнала за партито заедно с Лулу Литъл, дизайнерката на ремонта на двойката на апартамента им на Даунинг стрийт. Би Би Си съобщи още, че Сю Грей, чийто доклад за събиранията на Даунинг стрийт по време на локдаун се очаква тази седмица, вече е имала информация за рождения ден на 19 юни 2020 година.