Всички хора трябва да разберат, че в момента където се пипне, извира корупция. Това, което видяхме в „Автомагистрали“, се случва по подобен начин и в „Булгаргаз“. Ще видите, че ще излезе конкретна информация за икономически интереси, които са изкарвали страшно много пари на гърба на българския интерес и данъкоплатец. Това заяви в студиото на „Говори сега“ Настимир Ананиев по повод смяната на шефовете на „Булгаргаз“.

Ананиев попита Бойко Борисов дали едно от лобитата, които се бият за този сектор, не се предвожда от негов енергиен министър.

По думите на депутата от ПП има нужда от време, за да се случи промяната и да се видят конкретните действия, които ще свалят цената на газа и цената на тока.

На обвиненията, че смяната на ръководството на „Булгаргаз“ е политическо решение, Ананиев каза:

„Когато управлява коалиция, тя е политическа – когато се вземе решение, че държавно дружество не се управлява добре и това решение се вземе от МС, разбира се, че това е политическо. Но не трябва да се извърта, че има други интереси. Интересите са насочени към българските граждани. Това е едно от дружествата, които трябва да бъде сменено. Има и много други 100-процентови държавни дружества, в които не се работи в посока интереса на гражданите. Не може да идва криза и да не сме подготвени за нея. Няма механизъм, с който години нищо не е правено, гледани са лични икономически интереси“.

Ананиев нападна депутатите от ГЕРБ и ДПС, които, по думите му, по време на дебата за енергетиката „скачаха да бранят всички нови промени, които се предлагат“. Очевидно, че там има много големи интереси, които ще бъдат засегнати по някакъв начин“, каза Ананиев.

Той даде много добра оценка на правителството и заяви, че промените ще се случат. Каза, че само за две седмици Кирил Петков е свършил много повече по темата Северна Македония, отколкото правителството на ГЕРБ и ВМРО за 4 години.

По отношение на напрежението НАТО-Русия Настимир Ананиев вярва, че няма да има реални бойни действия, но може да има провокации.

Никой не печели от някакъв конфликт. И Русия не печели от военен конфликт, каза той.

„Първо интересът на България е да няма военен конфликт, който да е близък и второ трябва да си дадем конкретна сметка, че независимо какво се случва в Украйна, имаме нужда от модернизация на българската армия, повишаване на капацитета ѝ, а това става през нашите съюзници от НАТО“, каза Ананиев.

Ние сме направили много ясно нашият избор като член на НАТО, допълни той. Каза също, че не сме против руснаците, а против силовата политика на Путин и незаконното анексиране на Крим.

България е лоялен член на НАТО и не виждам проблем да предоставим нашия капацитет, каза още Ананиев.

По думите му конфликтът трябва да обединява и консолидира, защото българският интерес е един. Някои политически сили обаче напрягат обстановката, което не е държавническо.

Ананиев не смята, че Путин ще започне конфликт по време на Олимпийските игри в Пекин.

Заяви още, че всички трябва да работим за деескалация на напрежението и не смята, че дипломацията се е изчерпала.

Всичко това е свързано и с икономически интереси – ситуацията с газа, каза той.

„В един момент се оказва, че може би покрай енергийни интереси, може да стане военен конфликт. Сигурен съм че всички партньори и в НАТО, и в ЕС не печелят от военен конфликт. Русия също не печели – има много газ, който иска да бъде продавана“, каза той.

Надява се също да не се стигне до криза с газа.

„Но ние имахме заявки от САЩ, Азербайджан, ако има проблем с руския газ, да могат да се намесят. Важно е да се постави въпросът с гръцката тръба, която толкова време чакаме да бъде построена. Сега се вижда какво стратегическо конкурентно предимство би ни дало, ако имахме азербайджански газ, който първо е по-евтин и второ ще вдигне конкуренцията“.