Денят е 20 октомври годината 2014. Легендата Сергей Бубка пристига в Бургас за първа копка на „Арена Бургас“. Спортната зала е с капацитет 6500 места за зрители на състезания, а при концерт скача до 10 000 души.

Срокът за изпълнение 900 дни, а обществената поръчка е за над 38 милиона лева с ДДС. Тоест, през пролетта на 2017 година „бижуто“ на Южното Черноморие трябва да е готово като целта е да приеме Европейското първенство по лека атлетика през 2019 година.

Възложител на поръчката е община Бургас, която е получила авансово 5 милиона лева още от кабинета „Орешарски“. На търга се явяват 5 фирми, като за победител е избран консорциум, състоящ се от известните фирми „Водстрой 98“ и фалиралата след това „Понсстройинженеринг“.

Вътре е и бургаската „Билдникс“ на местния бизнесмен Николай Николов, построил няколко значими обекта край морето – като сградата на 5 РУП в Бургас и реновирането на гарата.

Две от конкурентните фирми виждат сериозни нарушения при конкурса в полза на „Дворана“, но заявяват, че джентълменски няма да обжалват и като става въпрос за пари по програма, които ще бъдат загубени завинаги от община Бургас.

Пет години след обявения краен срок залата още не функционира, а с последното решение на Спортното министерство да отпусне 15 милиона за довършване, цената й вече стига 79 милиона лева, предаде „Галерия“.

Над 40 милиона лева са потънали в „бижуто“, като всичките са отпуснати от Министерски съвет, тоест, наши пари.

Две години след старта на строежа нещата вече намирисват на провал. Парите се харчат, но не се очаква резултат. Затова и през 2016 година Правителството започва акция по спасяване на проекта.

Кабинетът на Борисов възлага на изцяло държавното дружество „Академика“ да придобие терена под залата и да сключи договор с общината за сътрудничество. Иначе казано, да налива пари.

И започва голямото проектиране, дофинансиране, като всеки път се изтъкват нови и нови причини. Годината вече е 2017,  залата трябва да се проектира, защото новите планове са тя да се газифицира, вместо да използва услугите на „Топлофикация“.

През ноември 2018 година строежът все още е до никъде, а държавата отпуска нови близо 19 милиона лева с мотива, че се налагат допълнителни укрепвания, дренажи, непредвидени разходи за интериорно осветлени,е увеличаване на дебелината на покритието на залата, както и броя на асансьорите и шахтите.

През януари 2019 година заместник-кметът на Бургас – Коралска, докладва, че арената ще е готова до края на годината. Месец по-късно думите са потвърдени от кмета Димитър Николов, който очаква новата зала да приеме през 2020 година Европейски първенства по хандбал, гимнастика  и престижни турнири по карате и борба.

През януари 2020 година отново Николов определя поредния нов срок за завършване – пак до края на годината. Дори лично премиерът Борисов идва на инспекция през май същата година и потвърждават думите на подчинения му в ГЕРБ.

Междувременно цената е стигнала близо 57 милиона лева, а от „Академика“ отговарят на въпрос на „Дневник“, че трябват още 5 милиона лева за спортното оборудване. В края на годината се отпускат поредните 5 милиона лева от държавата за оправяне на пътната инфраструктура около залата, включително направата на улица към „бижуто“. Общината добавя още 400 хиляди лева за подпорна стена.

Анджелина Джоли от ДПС

Българската Анджелина Джоли е сочена като ключов играч при разпределянето на поръчките, твърдят източници от спортното министерство.

Става въпрос за Айлин Дахилова – Василева, която през 2014 година става шеф на кабинета на Красен Кралев. Дамата е родена през 1975 година в Кубрат и има повече от интересна кариера на началник. В кабинета на тогавашния министър на земеделието Мехмед Дикме между 2001 и 2005 година. Там я изстрелва прекият й началник Рушен Риза.

Айлин официално не е член на ДПС, но е щедър дарител на движението преди въпросните избори с 9000 лв. През 2006 година българската Джоли е поканена в екипа на регионалния министър от кабинета Станишев Асен Гагаузов  и така става шеф на дирекция „Благоустрояйствени дейности“ до 2009 година.

В последствие става близка до основаната от Касим Дал народна партия „Свобода и достойнство“, която е част от Реформаторския блок. Въпреки това на предсрочните парламентарни избори е част от листите на „Движение 21“ на Татяна Дончева.  Дахилова дори участва в две от листите на партията.

Интересното е, че на сватбата й с бизнесмена Любомир Василев кумува Мариана, сестрата на Кирил Добрев и член на екипа на Георги Първанов. Междувременно развива успешна консултантска фирма за изпълнение на Европейски проекти. Бизнесът върви, взема поръчка из цяла България,  като съдружник на Айлин е дама, която има фирма в Бургас, регистрирана на един адрес с компания, собственост на „Понсстройинженеринг“, може би случайно.

В същото време играчите на „Дворана“ са променени заради фалита на „Понсстройинженеринг“. Компанията на  популярния бизнесмен Милко Милков се сгромолясва шумно, като оставя десетки милиони задължения към фирми, общини и какви ли не организации. Само към ББР борчът на „Понс“ е за 40 милиона лева, които няма как да бъдат събрани.

Милов е прочут строител с връзки още при Георги Първанов и дори става основен кандидат за строител на „Южен поток“.  Фирмата се замесва в скандалите около опропастения Воден цикъл за стотици милиони на Враца. После явно се оплита успешно в кабинета „Орешарски“. Накрая Милко става основен строител на обектите, контролирани от бившия вицепремиер Валери Симеонов.

Делото му за точене на ДДС със Златко Баретата е свързано с внезапно умрели хора, но проблемите му могат да бъдат описани в книга. Темата тук е друга. Милко Понса фалира, но е взел напред пари за „Арена Бургас“.

Зейва дупка, която трябва да бъде поета от другите в „Дворана“, но някой трябва също да плати неустойки, а и цените на строителните материали вече са други. За капак, шефът на комисията по спорт към община Бургас Йордан Георгиев недоволства от липсата на съпътстващи съоръжения.

Облизва ли се някой за ресторант и спа

Пак за големи първенства е необходим ресторант минимум 300 места, който логично трябва да бъде даден под наем, за да изкарва някакви пари през останалите дни на годината. Но и със спа центъра възниква проблем, установен от служебното правителство. Те са оставени недовършени с идеята допълнителните инвестиции да бъдат включени в договора с арендатора, само че никой нормален ресторантьор не би участвал в подобен конкурс.

Същото важи и за спа центъра. Така или иначе служебният министър Кузманов рапортува миналия юни, че до отварянето на „Арена Бургас“ остават някои козметични довършителни работи. През 2021 година залата най-после може да заработи,като са осигурени парите за дребните, по думите му, дейности.

На този фон като гръм от ясно небе идват заделените от новото правителство 15 милиона лева за запълване на бургаската черна дупка за пари от спортната комисия. Министърът Радостин Василев уточнява на 19 януари, че с въпросните средства залата ще може да бъде пусната до края на 2022-ра година, но не обясняват точно за какво отиват сумите.

Нещо, което вероятно ще стане факт тези дни, тъй като по наша информация му е отправено вече питане от депутата Антоанета Цонева от ДБ. Човекът на Слави дава да се разбере, че в тях не се включва оборудването, станало известно с печален конкурс. Министър Василев далеч не е съгласен с констатациите на дружество „Академика“, че остават дреболии.  Факт е, че „Арена Бургас“ няма още Акт 15.

Той признава в парламента за шокиращи стойности при обществените поръчки по строежа на залата, които обещава да провери. Така или иначе с поредния транш „Арена Бургас“ стигна цена от 79 милиона лева и гони тази на софийската „Арена Армеец“, завършена за 90 милиона. Вярно през по-евтините години между 2009 и 2011, но пък столичната зала е с двойно по-голям капацитет и сериозна прилежаща инфраструктура.

А и не са толкова различни цените от 2014 година, когато е даден старт на проекта в Бургас. Осем години по-късно българите сме платили малко над 40 милиона лева отгоре за „Арена Бургас“. Залата не е готова. Виновни засега са само времето, подпорните стени, ковид кризата и „неочакваният” фалит на Милко Понса.