Централното управление на Националната агенция по приходите е изпратило изисканите материали от Върховната касационна прокуратура относно предоставения от министър-председателя Кирил Петков списък с 19 имена медийни публикации, свързани с 19 лица, евентуални извършители на икономически и криминални престъпления.

Предоставените данни от НАП са в обем от 7 страници.

За последващите действия в хода на проверката, както и за резултатите от нея, българската общественост ще бъде своевременно информирана, допълват от държавното обвинение.

На 9 февруари премиерът Кирил Петков се яви във Върховна касационна прокуратура, където отговори на въпросите на наблюдаващите прокурори в хода на проверката, образувана заради списъка с имена на лица, евентуални извършители на икономически и криминални престъпления, който министър-председателят предостави на държавното обвинение.

В него фигурират имената на Христофорос Аманатидис-Таки, Делян Пеевски, Илко Желязков, Петър Петров, известен като Петьо Еврото, както и аферата „Барселонагейт“ и скандала с кюлчетата и пачките, снимани в чекмедже в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

Петков предостави и медийни публикации в общ обем от 588 страници.

Впоследствие от ВКП изискаха от Министерство на вътрешните работи и от други правоохранителни органи и служби за сигурност, част от изпълнителната власт, пълна информация за лицата, както и дали и какви действия са предприели спрямо същите съгласно законовите им правомощия.

До вчера в държавното обвинение бе постъпил следния обем от информация, както следва: от министъра на вътрешните работи – 6 стр. (шест страници), от Държавна агенция „Национална сигурност“ – 8 стр. (осем страници), както и от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.