За пореден път се отложи делото срещу бившия кмет на Септември – Марин Рачев

Кмет от ГЕРБ, подведен под отговорност за присвояване на 9,3 млн. лева с ремонти на хартия, се опитва да протака делото, съобщава Narod.bg. За 23 февруари бе насрочено поредното заседание на Специализирания наказателен съд по делото срещу бившия кмет на Септември от ГЕРБ Марин Рачев, Явор Митев, Ангел Бончев и Станой Милов.

Този път то пропадна поради заболяване на Ангел Бончев и бе отсрочено за четири следващи дати. Първата е 14 март, а една от тях – 09.05.2022 г., съвпадна с делото на Марин Рачев в Окръжен съд – Пазарджик заведено от КПКОНПИ за точно 9 312 465,24 лева. Това включва огромен брой недвижими имоти и парични средства.

„Болният” Бончев наложи пренасочването на делото за друга дата през май.

Припомняме, че предишното заседание – 18.01.2022 г. също не се състоя, като причината отново беше заболяване на подсъдим в процеса – бившият кмет на община Септември Марин Рачев се оказа с COVID-19.

По-ранни съдебни заседания пък се провалиха заради болнични на Станой Милов, който се оказа неразположен и със световъртежи. Така че, до момента единствено Явор Митев е демонстрирал забележително здраве и не се е налагало заради негово заболяване да пропадат заседания.

На 27 септември 2021 г. се проведе първото след разпоредителното съдебно заседание по наказателното дело, заведено в Специализирания наказателен съд с подсъдими Марин Рачев за престъпление безстопанственост, извършвано в качеството му на кмет на община Септември, Явор Митев – в качеството му на заместник-кмет в мандата на Марин Рачев, Станой Милов – инвеститорски контрол в общината и Ангел Бончев, служител и в момента на Община Септември.

Поради невръчен обвинителен акт на Явор Митев делото бе отложено за три дати през ноември и декември 2021 г. За заседанието бяха призовани и се явиха първите трима свидетели по делото – Владимира Бояджийска, втора братовчедка на сегашната кметица Васка Рачева.

Бояджийска е управител на редица фирми, разследвани за източването на Община Септември. Иванка Сестримска е вторият явил се пред съда свидетел, която сега е и главен счетоводител на Общината, каквато е била и по времето на Марин Рачев.

Третият призован пред съда свидетел е Виолета Александрова, която работи във финансовия отдел на Община Септември.

При разпоредителното заседание на 6 юни 2021 г., за разлика от проведеното разпоредително заседание през октомври 2019 г., Специализираният съд не се съобрази с претенциите на защитниците на четиримата обвиняеми и прецени, че делото срещу тях може да продължи да се разглежда по същество.

Иначе адвокатите на подсъдимите отново се позоваха според тях на неясноти в обвинителния акт и поискаха за втори път той да бъде върнат за преработка на Специализираната прокуратура.

Обвинителният акт беше върнат веднъж от съда през октомври 2019 г. година за отстраняване на пропуски в него и делото беше възобновено и насрочено за 29 април м. г. Тогава обаче то не се състоя, защото единият обвиняем Станой Милов депозира пред съда болничен лист.

Делото е образувано на 31 октомври 2019 г. въз основа на внесен обвинителен акт от Специализираната прокуратура на 30 октомври, придружен от 23 тома доказателствен материал.

Марин Рачев е привлечен към наказателна отговорност за това, че за времето от май 2017 г. до август 2018 г. като длъжностно лице не е упражнил контрол върху общинските служители Милов и Бончев, на които е възложено отчитането на обществено имущество – те подписали приемо-предавателни протоколи за строително-монтажни работи без да са реално изпълнени.

Рачев не положил достатъчно грижи за управлението и стопанисването на повереното му имущество – допуснал да бъдат заплатени недължими суми с платежни нареждания по фактури, дейности и услуги на завишени цени, по договор №117/28.04.2017 г. за обществена поръчка с предмет „Ремонт на пътна и улична мрежа на територията на община Септември“, сключен между Общината като възложител и „Консорциум ремонти и възстановяване – Септември“ ДЗЗД като изпълнител.

Във въпросното ДЗЗД съдружници са „ЕКО-ХИДРО-90“ ООД с управител Георги Делчев и „Строителна техника ПЗ“ ЕООД с управител Владимира Бояджийска. От това са последвали значителни щети за Общината в общ размер на 255 039.73 лв., без ДДС.

Зам.-кметът Явор Митев е привлечен за длъжностно престъпление и за престъпление против реда на управлението.

На 12 февруари 2018 г. като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – действащ временно като кмет на община Септември (съгласно заповед на Марин Рачев от 1 август 2017 г.), нарушил служебните си задължения, като без да е възникнала необходимост от изменение на сключения договор за обществена поръчка от 28 април 2017 г. с предмет “Ремонт на пътна и улична мрежа на територията на община Септември“, подписал допълнително споразумение №43/12.02.2018 г. за изменение на договора, с цел да набави за изпълнителя ДЗЗД „Консорциум ремонти и възстановяване – Септември“ търговска печалба от 1 000 000 лв.

С толкова той увеличил в анекса сумата за изпълнение на договора, от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици за Общината. Митев е обвинен и за това, че на 23 август 2018 г. не изпълнил задължението си по чл.154 от Закона за съдебната власт да окаже съдействие по разпореждане на следователи от Следствения отдел при Специализираната прокуратура (постановление №1840/20.08.2018 г.) за създаване на необходимата организация във връзка с извършвани на територията на община Септември процесуално-следствени действия (престъпление по чл. 275, ал.1 от НК).

Станой Милов е обвинен за документни престъпления при удостоверяване на реализирани строително-ремонтни дейности на територията на община Септември. От 9 май 2017 г. до 9 август 2018 г., в кръга на службата си съставил 11 официални протокола за отчитане на извършени и подлежащи на заплащане строително-монтажни работи на обекти, по които Общината е била възложител, а „Консорциум ремонти и възстановяване – Септември“ ДЗЗД – изпълнител. В тях удостоверил неверни обстоятелства, а именно, че посочените в протоколите СМР са извършени в пълен обем, въпреки че били частично изпълнени или изцяло неизпълнени (престъпление по чл. 311, ал. 1 от НК).

Обвинен за документни престъпления е и Ангел Бончев. На 4 май 2017 г. в кръга на службата си, при условията на продължавано престъпление, съставил два официални документа – протоколи за отчитане на извършените и подлежащи на заплащане строително-монтажни работи по договора с „Консорциум ремонти и възстановяване – Септември“ ДЗЗД, в които удостоверил извършени в пълен обем работи, докато те били частично изпълнени или изцяло неизпълнени.