Агресията на Русия в Украйна ще има тежки икономически последствия за Европа и света. И за България, разбира се. Първите ефекти вече са налице. Котировките на всички стратегически суровини  – петрола, природния газ, зърното, металите и т.н, се изстреляха на рекордни равнища, заплашвайки да нажежат допълнително и без друго високата инфлация.

Финансовият министър Асен Василев вече коментира, че може да се очаква шокова инфлация. Тя ще бъде подхранена от военния конфликт, санкциите срещу агресора и възможното ограничаване или дори спиране на доставките на руски газ и петрол към Европа. Тези рискове вещаят ескалация на цените на енергоносителите на международните борси, което ще се прехвърли и върху всички останали стоки и услуги – от хляба и тока до транспорта и жилищата.

Въпрос на дни е обикновеният бензин у нас да премине психологическата граница от 3 лева за литър. Това прогнозира Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация. В четвъртък бензин А 95 се търгуваше около 2.55 – с 1 стотинка по-скъпо от предния ден. Дизелът е още по-близо до 3 лв.

Каква е разликата между оловен и безоловен бензин? (Авто и мото) |  Сравнения на хора, предмети, явления, коли, храна и др.Веднага след новината за военни действия на Русия в Украйна нефтът се покачи над 100 долара за барел, скоро това ще се отрази и на цените на горивата по българските бензиностанции. „По всичко личи, че кризата няма да отмине бързо. Виждайки повишението на нефта и нефтопродуктите, вероятно до края на тази или началото на следващата седмица ще има корекция на цените“, обясни заяви пред БНР Живодар Терзиев. Според него търговците на горива вече са изчерпали всички възможности за поддържане на по-ниски цени, след като още през януари-февруари котировките на петрола на международните борси скочиха с 30%. Експертът успокои, че недостиг на автогорива няма да има. „Бизнесът в България е в добра кондиция, рафинерията работи на високо натоварване, суровини има, складовете разполагат с горива. Освен това има държавен резерв, от който могат да се освободят количества в случай на необходимост“, посочи Терзиев.

Много е важно какви санкции ще бъдат приложени към Русия – ще има ли финансови мерки и ще може ли през банки да се разплащаме за суровини с Русия, или ще бъдат само физически ограничения за натоварване през морски портове и използване на тръбопроводи. „Ако бъдат приложени остри и тежки санкции, ще изпаднем в затруднение. Но такова затруднение би се случило април-май, защото държавата е обезпечена за 80-90 дни с наличности на горива“, заяви Терзиев.

Доставките на природен газ към момента са нормални, няма забавяне, но това не означава, че няма да се промени, коментира вчера енергийният министър Александър Николов. Той призна, че България е много уязвима, защото основен доставчик на синьо гориво у нас си остава руският „Газпром“. „Ако има проблем с доставките, плановете са ясни – следим всички алтернативни канали, трасета и партньори, като Южния газов коридор за конвенционален природен газ, както и втечнен газ“, каза министърът. Проблемът е, че капацетите на газо- и нефтопроводите не са безкрайни и че всъщност те са почти запълнени с доставки по дългосрочни договори.

От съюза на международните превозвачи предупредиха, че има риск за доставките на стоки заради военния конфликт в Украйна и че се търсят нови маршрути за ТИР-овете. „Очакваме в следващите дни да видим как ще се организират тези превози, защото имаме изключително сериозен процент транспорт, който, първо, е от Турция за Русия, на второ място – от България за Украйна, Русия, Финландия и т.н.“, обясни председателят на браншовия съюз Йордан Арабаджиев.

След ковид пандемията за туризма се очертава нов черен период . „В ситуация, в която в Черно море кръстосват военни кораби, ние няма как да очакваме туристи“, заяви министърът на туризма Христо Проданов. „Единственото, което се молим, е военните действия да приключат бързо, дипломацията и разумът да надделеят, за да няма война“, заяви Проданов.

Украйна и Русия са ключови туристически пазари за България. Граждани от двете страни притежават и много имоти у нас. Все още не е ясно доколко санкциите срещу Русия ще се отразят и на туристическия сектор. Редица авикомпании обаче спират полетите до Украйна – първи бяха „Луфтханза“ и „Уиз еър“.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) обяви, че членовете й са готови да настанят бежанци от Украйна в свои хотели. Те приветстват идеята на премиера Кирил Петков това да се случи с финансовата подкрепа на държавата.

Русия притеснена: Украйна ще стане непредсказуема при военна помощ от САЩ -  News.bgМнения

„Европа се оказа тежко неподготвена за този военен конфликт“, коментира пред бТВ икономистът Кузман Илиев. Според него натискането за „Зелената сделка“ и затварянето на централи и въглищни мини е голяма грешка – при положение че Европа е силно зависима от износа на руски нефт и газ. От друга страна Европа е зависима и от Китай – основният износител на литий и магнезий за фотоволтаиците, на които толкова разчита енергийната политика на ЕС.

Илиев определи като безотговорното поведението на европейските държави. „Да санкционираш „Северен поток“, при положение, че си напълно зависим от руския газ, е много тежък инфантилизъм на целия Западен свят“, смята икономистът.

По повод очакваните санкции от страна ЕС към Русия той заяви, че най-тежката санкция е Русия да бъде изключена от системата за разплащания SWIFT. Това ще спре енергийните доставки за Европа, както и всякакъв търговски обмен, защото няма как да се осъществяват разплащанията. „Това е финансова война. Ако изключат Русия от капиталовите пазари, т.е. да не може да тегли дълг, няма връщане назад“, каза Илиев.

Според него се очаква ново сериозно печатане на пари от централните банки, за да се финансират военните действия, което ще напомпа още повече инфлацията.

Много скоро европейският енергиен пазар ще се разпадне, смята финансовият анализатор Спас Панчев. „Ако износът на елекроенергия бъде спрян, това ще е в нарушение на правилата на европейския енергиен пазар. Но те вече се нарушават – редица държави направиха ДДС с нулева ставка за енергията. Няма правителство, което да понесе още по-голям скок на енергийните цени, дори и да има мораториум“, коментира Панчев.

Конфликтът между Русия и Украйна ескалира непрекъснато и е трудно да се предвиди докъде ще се разпростре, затова е трудно да се направят и количествени оценки за последиците, коментира Веселин Илиев, главен директор „Международно икономическо сътрудничество“ в Българската стопанска камара (БСК). В свой кратък анализ за икономическите отношения между България и Украйна той откроява следните факти:

Българският износ за Украйна през 2021 г. е бил около 400 млн. евро. Страната ни изнася основно торове, фармацевтични изделия и електротехнически изделия. Обемът на стоките, които сме внесли от Украйна, е двойно по-голям – над 800 млн. евро за миналата година. Това са основно изделия от желязо и нелегирани стомани, слънчоглед и амоняк.

Някои нишови продукти в износа ни вероятно ще пострадат – фармация, електрически изделия за дома (напр. бойлери, които заемат 6-7-о място в износа ни за Украйна), повечето инвестиционни стоки, шоколадови изделия, парфюмерия и козметика, видео игри. Макар и извън статистиката, може да се очаква, че износът на специална продукция ще нарасне“, очаква Илиeв.

Вносът от Украйна е силно доминиран от суровини и борсови стоки, производството им ще се наруши и количествата ще намалеят. Българските вносители ще се преориентират към други доставчици. Проблемите по-скоро са свързани с резкия скок на цените.

Според БСК заплаха представлява вносът на резервни части за украинско оборудване (строителни и минни машини). Около половината от вноса на пелети за горивни камери в България идва от Украйна. Ако този внос намалее, цените на вътрешния пазар ще нараснат още повече.

На микрониво са възможни големи сътресения при фирми, чиято дейност е обвързана преобладаващо с Украйна.

BusinessEurope – Конфедерацията на европейския бизнес, обяви в свое становище, че ще подкрепи мерките, които институциите на ЕС считат за необходими, но европейските предприятия са тези, които ще поемат бремето, включително компаниите, които търгуват и оперират в Русия. „В този контекст ще са необходими ранни насоки и възможно най-подробна информация за икономическите санкции заедно с подкрепящи мерки за смекчаване на въздействието“, се казва в позицията.

Бизнесът припомня, че европейският енергиен пазар вече е изправен пред безпрецедентни увеличения на цените и настоящата криза ще подчертае вече широкообхватните негативни последици за европейските компании и потребители и ЕС трябва да повиши своята готовност в случай на смущения, като увеличи усилията за осигуряване на алтернативни източници на енергия, както и на критични суровини и компоненти.