За пръв път Италия ще изпрати директно оръжие , муниции и военни материали, вкл. и смъртоносни, на друга страна. Това става възможно, след като правителството в Рим одобри единодушно указ за транспортирането до Украйна на въоръжение на стойност между 40 и 50 млн. евро. Както съобщи в. ”Кориере дела сера”, става въпрос за стотици ракети „Стингър” за противовъздушна отбрана и противотанкови ракети „Спайк”, за хиляди картечници „Браунинг” и MG и муниции. НАТО ще поеме логистиката по пренасянето им. Организацията ще организира самолетен мост за транспортирането на въоръжението от всички държави до границата с Украйна, а след това да ги предостави с конвой по земя. Италианският указ предвижда „интервенция за гарантирането на подкрепа и помощ за украинския народ чрез отстъпването на военни материали и съоръжения на правителствените власти на Украйна”.

Римският указ предвижда мерки и за непредвидените рискове, свързани с нормалното функциониране на националната система за природен газ. С тази цел оторизира с цел превантивни мерки, предвидени за извънредни случаи, намаляването на консумацията на газ от действащите електроцентрали чрез максималното увеличаване на продукцията от други източници.

Освен това се увеличават и мерките за помощ на бежанците – с тази цел се отпускат 10 млн. евро, които трябва да послужат за най-спешни нужди на украинските бежанци, които ще пристигнат в Италия. Предвижда се увеличаването с общо 16 000 на местата в центровете за приемане и интеграция. Украинските бежанци ще бъдат приемани и без да са представили молби за международна протекция. Италианското правителство одобри и отпускането на 500 хил. евро за фонд, подпомагащ студенти, изследователи и преподаватели от Украйна, за да могат да продължат да извършват дейността си.

От Италия ще заминат първите 1350 военни от специалните части. Те ще се присъединят към „Baltic Guardian” в Литва, където вече има 240 военни, в Румъния, където има 12 самолети и 130 души, в Източното Средиземноморие, където има 235 души персонал, два кораба и един самолет, който надзирава и Черно море. Всичко това струва 154 млн. евро, но ако е необходимо, финансовата помощ ще се увеличи, за да може мисиите да се финансират с още средства. До 30 септември Италия предоставя на силите на НАТО за мисиите й в Източна Европа общо 4000 войници.