Времето показа, че отстраняването на Стефан Янев е правилен ход на министър-председателя. Това каза Първан Симеонов, изп. директор на „Галъп интернешънъл болкан“, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ .
„Разбира се, най-логичното би било, когато съществуват във военновременна ситуация, макар и не у нас, слава Богу, когато съществуват различия между основни държавни мъже, те да се тушират и да се покаже единна позиция, но когато това не може да стане и особено когато военен министър изразява собствена позиция, което е странно в тези времена, логично е правителството и той да продължат по отделни пътища. Като казвам обща позиция, с изглаждане на различия – такава видяхме в първите няколко часа и дни между президент и премиер, за които е известно, че все повече показват различия в политическия си дневен ред, но те показаха такава обща позиция. В първите няколко дни г-н Янев по-скоро говореше като военен професионалист и дипломат, настоявайки на точна терминология. По-късно обаче стана ясно, че такъв тип позиция е незащитима, странна и неприемлива за военния министър“, посочи Първан Симеонов. ГЕРБ променя отношението си към правителството, отбеляза той.

„ГЕРБ все повече се предлага на това правителство. И между другото, това е съвсем сериозно – те наистина се надяват и техните говорители говорят за преформатиране в рамките на този парламент. Те казват: „Няма нужда да се ходи на избори, дайте да правим коалиция примерно на националното единство, защото са военни времена. Я вземете махнете хората на президента и хората на БСП, може да се отърсите от тях, и вземете нас в името на националното помирение, единение и стабилност“, посочи Първан Симеонов. Според социолога Стефан Янев е катапултирал в правилния политически момент.
„Понякога тези резки политически движения създават известна възможност да катапултираш в правилния момент и след това да парашутираш като конюнктурно политическа звезда“, отбеляза социологът.