Няма да се случи даването на изтребители на Украйна, това вече го махаме от масата – Пентагонът даде ясно да се разбере. Това коментира бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова тази сутрин пред Би Ти Ви.

Външното министерство във Варшава обяви вчера, че страната е готова веднага да предаде своите изтребители на САЩ, а оттам те да бъдат дадени за отбрана на Украйна. Срещу това Полша иска употребявани американски бойни самолети. Тя призова и България да направи същото. Украинските пилоти могат да летят на бившите съветски самолети, а с такива в НАТО разполагат само България, Полша и Словакия.

Преди седмица искането да дадем нашите МиГ-ове бе наречено  от премиера Кирил Петков фалшива новина, като той отрече това да е било мотив за смяната на военния министър Стефан Янев, който категорично отказвал.

Много трудно, почти невъзможно ще е България да направи изключение, ако ЕС предприеме нови санкции и спре вноса на руски петрол и газ. Това коментира още Поптодорова.

Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков вчера обявиха, че страната ни не може да си позволи да остане без тези суровини от Русия, а Кирил Петков обясни, че ще се обявим за изключение при нови такива общи санкции на ЕС

Европа спешно трябва да преобърне съглашателската си политика с Русия по отношение на енергетиката и това, което прави Германия в момента, показва посоката, каза дипломатката от Атлантическия клуб. Категорична е, че меката сила на ЕС срещу Русия не работи.

България трябва много активно и в много спешни действия да преобърне своята енергийна политика заедно с останалите членки на ЕС, самостоятелни действия само ще ни задълбочат проблемите, категорична е Елена Поптодорова.

Нямам представа как изглежда план Б на Кирил Пеков, но едно преструктуриране на енергетиката със смяна на източниците по принцип отнема 10 години, коментира пък икономистът Любомир Дацов. То не е с вълшебна пръчица да превърнеш тиквата в каляска. В България например продължаваме само да си говорим за нови блокове в Козлодуй, посочете ми една стъпка към изграждането му, коментира той.

Европа ще има големи проблеми, натискът върху отделните държави заради обедняването на средната класа ще е огромен. Но това ще е нищо на фона на нещата, които започват да се случват с Русия и с нейното население, каза Дацов.