Страшното съобщение от сряда, че руската войска е разрушила родилен дом в Мариупол, раздухано от украински и световни медии се оказа поредния фейк и не успя да издържи дори най-малката проверка, твърди от своя страна eadaily.com.
 
Снимките с пострадалите от болницата, под чиито руини е имало десетки деца и бременни жени, а като цяло в болницата е имало стотици пациенти, са само три. На тях са запечатани три бъдещи родилки. Всъщност обаче е само една.
 
Бедното момиче, заснето на фона на развалините на родилния дом, се оказва моделката и популярен бюти блогър Марианна Подгурская, която в Инстаграм се подвизава с никнейма krevvetochka, съобщава Telegram каналът СИГНАЛ.

 
Хубавицата наистина е бременна, но в никакъв случай не е лежала в родилния дом, който отдавна превзет от неонацистите от „Азов”.

Затова в нейния Instagram под последната публикация има повече от 500 коментара от реални потребители. Те осъждат момичето за участието в мръсната информационна война, интересуват се колко й е платено за такава продукция и питат дали е успяла да изтрие боята от лицето си след грим.

 
Марианна набързо е била гримирана, в ръцете й са били натикани някакви вещи и е изкарана да позира пред камерите.
 


„Ексклузивите“ снимки са дело на известния фотограф Евгений Малолетка, който в момента работи в тясно сътрудничество със западни информационни агенции, уточнява eadaily.com. 

 
Негови фотографии, посветени на кризата в Украйна, има и на сайта на Организация за сигурност и сътрудничество в Европа.

Един и същи модел, запечатан на три кадъра. А всъщност защо няма много, много други снимки – от близки на други родилки, ако такива наистина е имало там, от пожарникари и представители на други всякакви служби, които са са стекли там. 
 
Досие: Кой всъщност е бил в родилния дом 
Фактът, че в тази болница няма нито персонал, нито пациенти, огласи още на 8 март официалният представител на Русия в ООН Василий Небензя.
 
„Местните жители съобщават, че след като са изгонили целия персонал на родилния дом № 1 в Мариупол, въоръжените сили на Украйна са оборудвали огнева позиция в него”, каза той.
 
Същото потвърди и в интервю за Lente.ru, син на една от служителите на родилния дом. По думите му „в последните дни на февруари в болницата дойдоха униформени. Военните разгониха персонала, а в сградата бяха оборудвани огневи точки”.
 
Освен това имаше съобщения от военни кореспонденти: „От началото на военната операция този мариуполски родилен дом е окупиран от 2 рота от 36-та бригада на морската пехота и всички пациенти и персонал са преместени в други болнични заведения, а някои от тях са изпратени по домовете им. ”
 
В сводката руското министерството на отбраната още от 5 март се посочва: „Националистите от батальоните „Азов“ и „Айдар“ стрелят по войските на ДНР, които влязоха в Мариупол от позиции в училища, болници, родилни домове и детски градини“.