Цената на благородния метал надхвърли 2000 долара за унция

Определено всеки от нас може спокойно да заяви, че живеем в размирни времена, в които се чувстваме все по-малки и по-безсилни да променим света. Той сякаш ни носи по своето течение към неизвестното и несигурно утре. Нека само да си припомним как преминаха последните 15 години. Влязохме в безпрецедентна по своите мащаби икономическа криза, последва пандемия от опасен бързо разпространяващ се вирус, а днес сме свидетели на военен конфликт. Докато всичко това се случва различни политици, икономисти и анализатори ту ни плашат, че ще загубим работата и домовете си, ту в другата крайност ни убеждават, че ще подобрим неочаквано бързо своето благосъстояние.

В този все по-нестабилен съвременен свят да защитиш спестяванията си, като не просто запазиш стойността им, но и ги увеличиш, изглежда все по–сложна и трудна задача за обикновения човек. Нека обаче да погледнем как се справят хората, чиято работа е именно това. Професионалистите, които управляват десетки и стотици милиарди, та дори трилиони долари. Голяма част от тях, в подобни нестабилни времена търсят сигурност в благородните метали, като най-привлекателно за всички е златото.

То успешно е защитавало богатството на поколения през годините. Дори след премахването в САЩ на златния стандарт през 1971 г. металът продължава да бъде използван от инвеститорите за диверсифициране на риска в портфейлите им, защото сам по себе си има реална стойност като основа за изработката на различни продукти, пред хартиените пари. Идеята, че златото предпазва богатството, става още по-важна днес, когато инвеститорите са изправени пред геополитическа криза и нарастваща инфлация. Исторически, златото винаги е служело като застраховка и при двата сценария.

От началото на военните конфликти между Русия и Украйна, цената на ценния метал пое рязко нагоре и тя вече надхвърли 2000 долара за унция. По всичко личи, че сме съвсем близо до поставянето на нов връх над 2074.69 долара. За последните пет години доходността на златото е 60%, като само за 2021 г. е над 26%.

Цена на тройунция злато

Заявките към най-големите рафинерии в света превишават техния капацитет

Търсенето в Европа на злато е голямо. Заявените поръчки за инвестиционно злато към най-големите рафинерии в света превишават техния капацитет, което отлага доставките във времето. Добивът на златна руда в момента също е ограничен заради екологичните изисквания в Европа, докато основни производители като Русия и Китай не търгуват на международните пазари от години, а задържат количествата за подкрепа на националните си валути. Това е само малък щрих, обрисуващ интереса към ценния метал и показващ, че дори да има спиране на военните действия, това няма да премахне веднага ефекта от наложените санкции, а тъй като се очакват и нови ограничения, това само ще увеличава цената и търсенето на злато.

Но все пак какво може да направи обикновеният човек, за да съхрани стойността на спестяванията си? Може да закупи инвестиционно злато. Парите в брой се обезценяват поради високата инфлация и нулевите лихви по депозитите. Трансформирането им в нещо, което запазва стойността си като инвестиционното злато е добър вариант да се предпазим от негативните ефекти. Още повече, отчитайки тенденцията на поскъпване на ценния метал, можем да очакваме с времето и определена доходност. Пазарът на инвестиционно злато в България е добре развит. Освен частни компании, които предлагат подобни продукти, това се прави и от няколко банки. Fibank не е просто една от тях, а пионер в създаването и развитието на пазара на благородни метали в България. Първите сделки с кюлчета и монети се осъществяват през есента на 2001 г. Банката предлага над 200 продукта от злато, сребро, паладий и други метали в над 120 клона и офиса в цялата страната като работи с водещите световни рафинерии за благородни метали – MKS PAMP Switzerland, The New Zealand Mint, The Royal Mint и други.

В края на миналата година Fibank предложи и друга възможност, при която клиентите на Fibank могат да се възползват от покачващите се цени на златото. Тя е чрез иновативен продукт за българския пазар – „Златна сметка“, който предоставя лесен и достъпен начин за извършване на покупко-продажба на злато. Тя се открива и поддържа в злато (1 XAU = 1 тройунция злато). Сметката е подходяща, както за физически лица, така и за бизнес клиенти на банката, като позволява бързи, лесни и удобни ежедневни трансакции. Клиентите свободно планират с каква сума и по кое време желаят да закупят злато, а също така и в кой момент да продадат част или цялата наличност, според моментната динамика на цената на актива спрямо лева, еврото и щатския долар. Fibank публикува всекидневно на адрес: www.fibank.bg цената на златото, обявена от Българската народна банка, както и курс купува/продава на XAU към лева, евро и щатски долари. „Златна сметка“ може да бъде открита лесно и бързо по дистанционен начин през електронното банкиране „Моята Fibank“, както и във всеки един офис от голямата клонова мрежа на Първа инвестиционна банка.

Друга възможност, с която клиентите могат да се възползват от положителното движение на цената на златото е така нареченият „Златен Портфейл“. При този продукт Fibank поема ангажимент на падежa да изплати минимум пълния размер на предоставената от клиента сума по договора. Срокът, за който може да бъде открит портфейлът е 24 месеца или 36 месеца.

Специално създаденият портфейл инвестира във финансови инструменти и до 10% в злато. Доходността на продукта е обвързана с цената на златото. Това означава, че при повишаване на цената на златото с 10% и над 10% за периода на договора, на падежа на договора Fibank ще изплати цялата първоначално внесена от клиента сума плюс доходност в размер на 1% за целия период. При повишаване на цената на златото с по-малко от 10%, при спад в цената на златото или когато няма промяна за периода на договора, на падежа се изплаща само размера на предоставената сума.

Без значение какво ни очаква утре, никога няма да можем да сме сигурни в бъдещето. Несъмнено обаче можем да кажем, че ще бъдем много по-спокойни за утрешния ден и нашите спестявания, когато знаем, че има на кого да разчитаме и финансови продукти, които да използваме. Няма как да кажем коя от описаните възможности е най-добрата. Те са индивидуални спрямо желанията, възможностите и очакванията на всеки един наш клиент. Ето защо не е толкова важно кой е най-добрият продукт, а е важно да имаме избор.