Действия по разследването започнали през септември миналата  година, когато служители на СДВР се самосезирали от публикации с информация за мъже, които се представят като „ловци на педофили“. По изготвената справка от извършената проверка, Софийска районна прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпление по чл. 155 а от НК.

Подробности за успешната операция бяха оповестени днес от комисар Стойно Цветков, началник отдел „Разследване“ при СДВР и прокурор Невена Зартова, административен ръководител на Софийска районна прокуратура.

От информацията в интернет пространството за мъже, представяли се като „ловци на педофили“ е изяснено, че те развиват дейност от  2020 г . В обявите те се представяли за малолетни и непълнолетни момчета и момичета и отговаряли на интересуващи се от тях мъже в мрежата, като си уговаряли срещи. Във всеки един от случаите педофилите знаели, че пишати  уговарят срещите си с деца. На място се появявали „ловците“, които правели записи на всяка среща. Посредством записите е  установена самоличността на голяма част от интересувалите се от непълнолетни и впоследствие те са задържани.

На 14 март, при  специализирана полицейска операция, проведена на територията на София и няколко областни дирекции от служители на СДВР, са  задържани 21 мъже, на възраст от 22  до 76 години. В хода на досъдебното производство са извършени множество действия по разследването, разпити на свидетели, над 30 претърсвания на адреси и МПС-та, обиски.  Намерени и иззети са множество мобилни телефони, сим карти, таблети, настолни и преносими компютри, рутери, камери, филмови ленти, фотоапарати,  различни  носители на цифрова информация – CD, външни хард дискове, флаш памет, а също и  тефтери със записки.

След доклад в Софийска районна прокуратура, на всички задържани са повдигнати обвинения, че чрез информационна и съобщителна технология – сайтове за запознанства и мобилно приложение, са събирали  информация за малолетни и непълнолетни лица с цел престъпна дейност по чл. 155 а от НК.  Наложени са им  мерки „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Работа по случая продължава.