Паниката с горивата, които скочиха драстично в първите дни март, бе инспирирана от веригата бензиностанции „Круиз”, зад която наднича Бойко, разкри отлично информиран източник на Narod.bg от средите на шайката ГЕРБ.

„Круиз” е търговската марка, под която САКСА ООД развива търговия на търговия на дребно с горива на територията на България. Дружеството, командвано от Бойко, е сред най-големите дистрибутори и складодържатели на горива.

Нашият източник уточни, че петролната фирма все пак има официални собственици – бивш милиционер и синовете му:

Атанас Груев Димов държи 1,600,000.00 лв. или 40.00% дял

Светозар Атанасов Димов притежава 1,400,000.00 лв. или 35.00% дял

Крум Атанасов Димов управлява 1,000,000.00 лв., т.е. 25.00% от капитала на фирмата

В схемата е набъркан бизнесменът от обръча на ГЕРБ Бейката, който играе посредник при предаването на пачките от „Сакса” към Бойко.

Единият от синовете на полицая – Светозар Димов, е лицето на компанията, която се отчита на Бойко

Официалният бос на петролната компания – Атанас Груев Димов е бивш полицай, откъдето е връзката с Бойко, а синовете му Крум и Светозар са съдружници в големия бизнес. „Сакса” ООД е сред основните доставчици на горива за бензиностанциите на Веселин Марешки.

Преди време пpeдcтaвитeли нa фиpмaтa бяxa пpивиĸaни в ГДБOΠ заради cигнaли зa дaнъчни пpecтъплeния в бeнзинocтaнциитe нa Mapeшĸи. Toгaвa Aтaнac Димoв зaяви, чe фиpмaтa мy нe мoжe дa нocи oтгoвopнocт зa цeнитe във веригата на варненския политик.

Че провокацията, чиято цел бе да удари по правителството, е добре планирана, говори фактът, че седмица преди паниката – на 25 февруари, фирмата, управлявана от поставения от Бойко бивш полицай, пуска заявката си за количества горива за месец март към „Лукойл България”.

Четете внимателно – дружеството поръчва 80 млн. литра дизел и 5 млн. литра бензин, като количествата са по-големи от обичайно поръчваното уж заради нахлуването на Русия в Украйна. Резкият скок на горивото от „Сакса” ООД обясниха със забавяне на потвърждението за направената поръчка…

Истинската причина лъсна няколко дни по-късно, когато „Сакса” рязко увеличи цената, а младите гербопитеци заляха социалните мрежи със снимки на опашки пред бензиностанции. Интересно е, че първите кадри на опашки от автомобили, чакащи да заредят, са именно от бензинджийници на „Сакса”, които са под бранда „Круиз”.

Фирмата на хунтата далеч не е случайна – тя е номер 4 в класацията на най-големите в сектор „горива“ след рафинерията, търговеца „Лукойл България“ и производителя на биогориво „Астра биоплант“.

За 2019 г. има близо 1.8 млрд. лв. приходи. Освен заявките си към „Лукойл“ компанията периодично се опитва да внася и самостоятелно горива от Гърция или през Черно море. Работи с голяма част от компаниите на пазара.

Има и около 30 бензиностанции под бранда „Круиз”.

Според дружеството до средата на деня на 2 март заедно с няколко други фирми на петролния пазара не получили потвърждение от „Лукойл България“ за заявките си.

„Сакса“ има договори на едро за снабдяване на големи вериги като „Шел България“ и „Еко България“ и при липсата на потвърждение за количествата за март взима решение да вдигне собствените си цени с по 40 ст. до над 3.10 лв. на обектите на „Круиз“ и по този начин да ограничи максимално продажбата.

„Жертвах репутацията си на дребно и благодарение на това доставките за „Шел“ и „Еко“ не са спирали. Кой е по-важно да продава – те с 200 бензиностанции или ние с 30 обекта? Ограничих своите продажби, за да могат да продават партньорите“, разказва врели-некипели един от синовете на милиционера – Светозар Димов, пред „Капитал“.

Одобрението на заявката за март от страна на „Лукойл България“ обаче все пак идва късно вечерта на 2 март и ситуацията е „разрешена”, а Бойко е повече от доволен – народът полудя и цените скочиха до небесата.

Психозата обаче, включително и от снимките из социалните мрежи, вече беше създадена. От това се възползва….ГЕРБ, която масирано и спонсорирано разпространи във фейсбук снимките на колоните пред бензиностанциите, придружени с коментар за липса на горива и високи цени.

Междувременно друга петролна фирма – „Инса ойл”, подаде сигнал до прокуратурата срещу вицепремиера Асен Василев за проверен разговор „на 4 очи” и обвинение в незаконно поведение, довело со показване цената на горивата.

В сигнала дружеството на бизнесмена Георги Самуилов алармира и за господстващото положение на мастодонта „Лукойл”, без да се споменава директно името на руската компания, която досега не е внесла и стотинка данък печалба в хазната, а цялата печалба се изнася към Москва.

Според дружеството „пред очите на българското общество и бизнес се толерира една-единствена компания, която е почти монополист на пазара на горива, да продава на цени под пазарните“. Допуска се, че усвоеният от това ресурс вероятно отива за финансиране на войната в Украйна.