Не 9, а 10 са фирмите, разследвани от екипа на европейския прокурор №1 Лаура Кьовеши за измами с цел получаване на средства от ЕС, показа разследване на Narod.bg. В прессъобщение на 25 март европрокуратурата обяви, че нищи кражбите на 9 фирми, но не посочи имената им. Оказа се, че се разследват далаверите на 10 дружества, зад които наднича бизнесменът от ГЕРБ Калоян Люсиен Теодосиев, който е бил дори парламентарен съветник на изключително близкия до Бойко ген. Стоян Тонев, който почина в средата на май 2017 г.

Както първи разкрихме, именно през бившия шеф на ВМА са минавали бременните от тима „Мата Хари“, които са изпращани зад граница, за да се отърват от бебетата, а после са били „компенсирани“ с имоти и скъпи джипове.

По повод милионните кражби на строителните фирми от обръча на ГЕРБ Европейската прокуратура информира още, че на 22 март са извършени 25 претърсвания в София и други градове в областите Софийска, Перник и Монтана.

Разпитани са били 10 заподозрени, се казва още в съобщението. Разследваните са мениджъри, собственици и представители на фирми, кандидатствали и получили средства от ЕС по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, която е насочена към малките и средни предприятия и има за цел да подобри развитието на българската икономика.

Те са заподозрени за участие в организирана престъпна група и за представяне на неистински документи и показания с цел незаконно придобиване на евросредства.

По искане на управляващия европейски делегиран прокурор и с разрешение на българския Специализиран наказателен съд и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ са претърсени общо 25 къщи, офиси, складове и превозни средства, собственост на деветте фирми.

При обиските са иззети голямо количество документи и закупената с получените средства техника – основно строителна, като самосвали, багери, челни товарачи, на обща стойност 6 млн. евро.

Кои са разследваните компании?

  1.  „Нова строй тийм” ЕООД
  2. „ТК Дрийм Билд” ЕООД
  3. „КВП Груп” ЕООД
  4. „КВП – Консулт” ЕООД
  5. „ТК Билд” ЕООД
  6. „Амбър Ойл” ЕООД
  7. „Научно-технически съюз по строителство – Консултинженеринг” ЕООД
  8. „Евалон 1” ЕООД
  9. „Верда 008” ЕООД
  10. „Интерпром” ЕООД

Всички тези фирми имат свързаност помежду си и са получили поръчки за близо 300 милиона лева за строителство по времето на третото правителство на Бойко Борисов.

Част от парите са по европейски програми, част – от държавния бюджет. Регистрирани са в блокове в покрайнините на София, главно в районите „Люлин”, „Овча купел”, „Илинден” и „Възраждане”. Само „Верда 008” е пернишка.

Разследване на Narod.bg установи, че зад трите маркирани в черно компании стои именно предприемачът от кохортата на ГЕРБ Калоян Люсиен Теодосиев.

Той е собственик още на „Енергогруп”, на известната в строителния бранш „Интерпром“ ЕООД, на „Нова строй тийм“ ЕООД и на „Верда 008“ ЕООД.

„Интерпром“ ЕООД ще бъде особено интересна на европрокурорите на Лаура Кьовеши, защото през нея е минавало цялото финансиране на строителството на руския „Турски поток“, погълнал 3 милиарда лева, както и на части от софийското метро, разкри източник на Narod.bg от службите.

Именно през „Интерпром“ е минало и първоначалното финансиране по изпълнение на проектите. Дружеството на Калоян Люсиен Теодосиев е било и гарант по отпуснати милионни кредити на останалите 9 проверявани фирми през „Интернешънъл Асет банк“ на боса от СИК Младен Михалев – Маджо, на когото Бойко Борисов е бил личен шофьор в началото на „демокрацията“.

Проверката установи още, че „Интерпром“ ЕООД е усвоила огромните суми от общо 270,4 млн. лв. по 49 държавни поръчки, с което вече е влязла в класациите като един от рекордьорите в строителния сектор.

„Капитал“ през 2016 г. пише, че „Интерпром“ има „шеметен възход“ в усвояването на държавни поръчки. А името на Теодосиев според медията „се чу покрай драмите с ЦСКА през 2012 г.“ и „беше сочен като един от кандидат-спонсорите на фалиралия клуб“.

Вестник „Банкеръ“ пък споменава „Интерпром“ като един от рекордьорите в държавните поръчки във ВиК сектора. Интегрираният воден проект на Пирдоп през 2012 г. носи на ДЗЗД с участие на дружеството с 32 386 136 лв. за ВиК мрежата в Костинброд и водния цикъл на Панагюрище в консорциум със скандално-известната „Джи Пи Груп“.

Регионални медии в Пиринския край пък споменават, че Калоян Теодосиев е бил „спрян по съдебен път от кметовете на Логодаж – Пламен Червенков, на Селище – Благой Панайотов, и на Зелен дол – Ангел Младенов, да прави кариера до благоевградското с. Логодаж“. Затова е решил да прехвърли дейността си към община Бобов дол, където е задействал процедура за получаване на концесия за добив на трошен камък.

През декември 2020 г. в свое писмо генералният директор на Генерална дирекция „Енергетика“ към ЕК Маркус Бакес споменава изрично компаниите на Калоян Теодосиев, включително софийската „Каро Трейдинг“.

Калоян Теодосиев е шеф и на друга скандална фирма, усвоила милиони при ГЕРБ – „Верда 008“ ЕООД. Нейни абсолютно нови строителни машини бяха заснети от „БулФото“ на площадките в с. Макреш.

Другата негова компания е докарала техниката си на площадката за изграждане на компресорната станция „Расово“ – „Нова строй Тийм” ЕООД. Техниката е закупена по европейски проект на стойност 2,126 млн. лв.

Проверка в ИСУН показва, че „Верда 008“ е получила европари – общо над 1,49 млн. лв., за закупуване на строителна техника по програмата „Енергийна ефективност за малките и средни предприятия“.

В проекта „Енергийна ефективност във Верда 008 ЕООД“ пише, че „дейностите са насочени към разширяване капацитета на съществуващ стопански обект с цел повишаване на енергийната ефективност на производството на фракции от инeртни материали в предприятието“.

„С инвестициите ще се закупят активи, обособяващи технологична линия за разширяване на производството на фракции. Като компонент от технологичната линия ще се изгради система за мониторинг на енергопотреблението, с цел редуциране на разхода на енергия“.

„Столичанинът“ Теодосиев е и политически обвързан с управляващата партия през бившия директор на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Стоян Тонев, което обяснява защо е толкова успешен в печеленето на общинските, националните и европейските проекти у нас.

„От сайта на Народното събрание става ясно, че същият е технически сътрудник на депутата от ГЕРБ в Пазарджик ген. Стоян Тонев, който през февруари 2016 г. подаде оставка като председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание и бе освободен като народен представител заради източването на близо 17 милиона лева от управляваната от него Военномедицинска академия. Генералът от Велинград почина на 14 май 2017 г.

Ето част от фирмите на гербаджията Теодосиев:

АВАТАР 333 ЕООД

НОВА СТРОЙ ТИЙМ ЕООД

ЕНЕРГОГРУП ЕООД

ИНТЕРПРОМ ЕООД

Филипино травел 99 ЕООД

ЕЛПАУЪР ЕООД

Ес Ер Сюприйм Резидънс 6 ЕООД