Португалия и Полша се класираха за световното първенство по футбол в Катар през ноември-декември тази година с домакински победи от по 2:0 – съответно над Северна Македония (в Порто) и над Швеция (в Хожув).

Мечтата на югозападните ни съседи да играят за пръв път на мондиалугасна в 65-ата мин. на стадион „До Драгао“ в Порто, когато Бруно Фернандеш закова втория си гол в мача за крайното 2:0.

Халфът на Манчестър Юнайтед откри в 32-ата мин. – той пресече пас в половината на гостите, подаде на Кристиано Роналдо централно пред пеналта, той му върна хитро с пас между краката на защитник в наказателното поле, след което Бруно Фернандеш опъна мрежата с нисък шут за 1:0, като вратарят Димитриевски само леко докосна топката.

За втория гол Бруно Фернандеш се стрелна напред от собствената половина, след като Пепе пресече атака на северномакедонците. Топката бе насочена вляво, като Диого Жота пусна идеален пас към героя на мача, поразил вратата на Димитриевски с незабавен шут с десния крак.

В 79-ата мин. Велковски блокира удар на Кристиано Роналдо, при прегледа на VAR не бе отсъдена дузпа.

Играчът на мача Фернандеш каза пред португалската телевизия: „Този мач трябва да остане в паметта, защото се класирахме за световната купа. Беше много важен мач, феновете бяха безупречни. Без да омаловажавам който и да е друг стадион, но атмосферата беше впечатляваща днес, хората знаеха от какво се нуждаем“.

В другия финален плейоф Полша надви като домакин Швеция с 2:0 с попадения след почивката. Головете са стадиона в Хожув вкараха Роберт Левандовски от дузпа в 50-ата мин. и Зиелински в 72-ата, след който публиката на трибуните започна да празнува.

В 48-ата мин. Левандовски комбинира с Шимански, той пусна към границата на наказателното поле, където след сблъсък между Шелстрьом и Криховяк реферът посочи точката за изпълнение на дузпа. Капитанът на поляците изчака хладнокръвно вратаря Олсен да мръдне и търколи топката вляво от него в мрежата за 1:0.

В 72-ата мин. Даниелсон сгафи с върната топка, Зиелински я докопа и технично преодоля Олсен – 2:0.

След мача 40-годишният шведски национал Златан Ибрахимович заяви, че няма намерение да се отказва от националния отбор: „Надявам се да продължа колкото се може по-дълго, докато съм здрав и мога да помагам“.

Така от Европа финалистите на мондиала в Катар са: Белгия, Хърватия, Дания, Англия, Франция, Германия, Нидерландия, Полша, Португалия, Сърбия, Испания, Швейцария.

Остават само още 2 мача за едно място: отложеният полуфинал Шотландия – Украйна и финалът, в който победителят гостува на Уелс през юни. Заради руската агресия в Украйна УЕФА отложи плейофа Шотландия – Украйна, съответно и финалния мач в Уелс.