Стабилността, демонстрирана от руската икономика, и ефективността на мерките за стабилизиране на обменния курс на рублата на фона на инфлацията в САЩ подлудяват Вашингтон. Това каза в интервю за ТАСС заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков.

„Здравият разум и икономическите ползи се жертват за моментни политически цели. Впечатлението е, че демонстрираната от нашата икономика стабилност, ефективността на мерките за стабилизиране на обменния курс на рублата на фона на инфлацията в САЩ, да не говорим за покачването на цените и липсата на основни стоки в европейските сателитни страни, просто вбесяват Белия дом“, допълни още Рябков.

Според него не става дума само за изнервящото искане на Москва европейците да плащат за газ в рубли.

„Нашият спокоен фокус върху решаването на проблемите за стабилизиране и осигуряване на устойчивото функциониране на икономиката в условията на безпрецедентен външен натиск е досаден. Противно на прогнозите и очакванията, в които Западът се убеди, че руснаците ще се предадат, ние наистина подкрепяме вътрешен производител чрез изместване на вноса и разширяване на свободата на предприемачеството, подпомагане на особено уязвимите групи, насищане на пазара със стоки, предоставяне на необходимата помощ на определени сектори“, каза Рябков.

Според него „в САЩ изглежда са готови да пожертват интересите на собствените си компании, които заемат водеща позиция по отношение на капиталовите инвестиции в руската икономика“.

„Според официални оценки натрупаните инвестиции на корпорации от САЩ достигат 3,2 милиарда долара, а по неофициални оценки инвестициите, направени през трети страни, надхвърлят 80 милиарда долара. Вътрешният фондов пазар беше един от най-привлекателните и печеливши за тях“, заяви Рябков.

Източници: ТАСС, „Труд“