САЩ обучават украински войници в Германия и на други места да боравят с военно оборудване, съобщи говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от ДПА.

Обучението обхваща използването на гаубици и други оръжейни системи, които Киев получава от западните съюзници като подкрепа във войната си срещу Русия. Украинските военни се обучават на няколко места извън страната си, включително в Германия, посочи Кърби и отбеляза, че Вашингтон е във връзка с правителството в Берлин относно програмата за обучение. Говорителят заяви, че не може да разкрие повече подробности за останалите локации.

Малко преди руското нахлуване през февруари американската армия от съображения за сигурност изтегли силите си от Украйна. Тогава 160-те бойци от Националната гвардия от Флорида бяха преместени от Украйна на друго място в Европа като предпазна мярка. Те бяха на украинска територия, за да съветват местните сили.

Джон Кърби заяви, че сега тези национални гвардейци от Флорида ще бъдат изпратени да обучават украински войници близо до границите на Украйна.

Говорителят на Пентагона коментира още на редовния си брифинг в петък, че Москва дава „странни сигнали за нацистите в Украйна“, „странни сигнали, че става дума за [борба] на САЩ срещу Русия или на Запада срещу Русия“.

Същевременно ТАСС припомня, че преди няколко години в САЩ беше забранено на законодателно ниво предоставянето на американска военна помощ на украинската неонацистка формация – националистическия батальон „Азов“. Фактът, че неонацистите действат в Украйна, е многократно писан през последните няколко години от някои американски журналисти, както посочват отделни членове на Конгреса на САЩ, например Ро Хана (демократ от Калифорния), добавя агенцията.

Източници: БТА, ТАСС