Инфлацията в еврозоната ще достигне рекордните 6,1% през 2022 г., заключава Европейската комисия

Европейската комисия (ЕК) заключи, че инфлацията в еврозоната ще достигне рекордните 6,1% през 2022 г., след като преди това очакваше ръст на цените от 3,5%. Това се казва в доклад, публикуван на уебсайта на организацията.

Авторите на доклада изтъкват, че основният удар върху европейската икономика в частност и върху световната икономика като цяло ще бъде нанесен от повишаването на цените на енергията. В същото време точността на прогнозите за потенциалните последици се усложнява значително от изострянето на геополитическата ситуация поради събитията в Украйна.

Анализаторите на ЕК очакват инфлацията да бъде 2,7% през 2023 г., въпреки че преди се очакваше тя да бъде 1,4%. В същото време икономическият растеж в ЕС може да спадне почти до нула през тази година, ако настъпят сериозни смущения в доставките на руски нефт и газ.

Като цяло, според ЕК, глобалният икономически растеж през 2022 г. ще се забави до 3,2%, като предишната прогноза беше за 4,5%. Анализаторите смятат, че руската икономика ще се приспособи към нарушените вериги за доставки и ще се стабилизира до следващата година, но ръстът на БВП няма да надхвърли 1,5%. Средната годишна цена на суровия петрол тип „Брент“ може да достигне 103,6 щ.д. за барел, а през 2023 г. – 93,5 щ.д. за барел.