Перничани станаха автоджамбази №1 у нас, като изритаха от челната позиция досегашните си конкуренти от София. Бандитите от града на винкела буквално отмъкват под носа на столичните автокрадци най-новите лимузини и джипове, като ги бият в пъти по задигнати возила, съобщава Телеграф.

Това сочат оперативните данни на МВР. От силовото министерство обявиха, че има бум на кражбите на коли у нас, като в момента те са с 10 повече спрямо първите месеци на годината. Това означава, че по между 25 и 30 автомобила изчезват на денонощие в България.

„Другата тенденция от около месец е, че чисто новите автомобили от марките КИА и „Мицубиши“ детронираха вече най-желаните от автокрадците „Мерцедес“, БМВ и „Фолксваген“, коментираха криминалисти от ГДНП.

Минимум по десетина скъпи автомобила изчезват на нощ в София и това прави столицата най-голямото гнездо на автокражби у нас, смятат криминалисти. Следващата опасност, към която полицията вече е със заострено внимание, са градовете Варна и Бургас, заради украинските возила. В МВР вече са се провеждали няколко оперативки, на които е обсъждан проблемът, обясняват от ведомството, като допълват, че резултатите на разследващите не са добри.

„Има 5 групи, които почти всяка нощ идват от Перник в София да крадат. След удара незабавно си тръгват. Автомобилите в зависимост от марката, модела и годината на производство или директно се режат в нелегални морги за части, или се укриват в предварително наети гаражи. Мине ли около седмица, се изнасят зад граница“, разказаха разследващи.

В момента най-крадени са чисто новите джипове КИА, „Джип“, „Мицубиши“, произведени 2020-2021 г. Те са минали вече предпочитаните доскоро от джамбазите „Мерцедес“, „Фолксваген“, БМВ. Цената на возилата е около 70-80 хил. лв., а се продават на 50% от стойността им. Вече се виждат и десетки свити автомобили „Субару“, като тази марка доскоро не е представлявала никакъв интерес за бандитите.

„Има завишаване броя и на американския „Джип“. Него обаче перничани го взимат за части. Причината е, че всъдеходът е много скъп, както и частите за него. След като го разглобят, го пласират на съставните му части през сайтове в интернет“, коментираха ченгета.

Пернишките банди, които вършеят в София и големите градове на страната, са сформирани като отделни ударни единици без връзка помежду им. Те нападат в различни квартали, по различно време и свиват различни модели джипове и лимузини. По оперативни данни обаче над тях стои човек с прякор Пуйката, който им е дал машините, с които отключват и палят тузарските возила.

Всяко от тях струва около 20 000 лв. Доскоро бандите от миньорския град едва стигали по брой удари и стойност на плячката столичните автокрадци с прякори Хастара, Пери, Софиянчето, Гопето, Лъвицата и т.н.

Сега обаче всички те са буквално смазани от пернишките бригади, обясниха от МВР. „Ако остане нещо за тях, остане, но вече и пазарът им на пласиране е почти завзет. Май насила ще ги пенсионират“, коментират криминалисти. По думите им те били изтикани ударно и от нишата с авточасти и нелегални морги.

В момента най-големият залък в подземния свят бил да се възвърне износът на крадени джипове и лимузини към Украйна. Службите са засекли само опити към момента на бандити да овладеят този бизнес. Пласират ги през нета уж за нови, режат таралясници по моргите.

Всички крадени коли, които са на 5-6 и повече години, се взимат за авточасти. Обикновено те се разглобяват по нелегални автоморги в села край София и Перник и се пускат през обяви в интернет.

Представят ги за нови, а плащането става чрез наложен платеж. Миналата седмица за идентично престъпление беше арестуван бандит, крал опели. При акция за по-луксозни возила също преди няколко дни бяха открити 7 двойника, подготвени за износ, като по документи собствениците им са лица от Перник.