Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) отложи единодушно разглеждането по същество на основанията в предложенията за освобождаване от длъжност на главния прокурор, направени от служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов  и от настоящия министър Надежда Йорданова. Това се случи по предложение на представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

Преди заседанието на ВСС днес министърът на правосъдието коментира, че трябва да има дебат по същество по допуснатите основания, въпреки висящото дело пред Върховния административен съд (ВАС). След приключване на делото трябва да се продължи по допуснатите основания.

Боян Магдалинчев посочи, че заседанието трябва да се отложи, докато влезе в сила определението на ВАС по повод жалбата на министър Надежда Йорданова срещу отказа на ВСС да разгледа в цялост част от основанията в предложението ѝ за отстраняване на главния прокурор.

По думите му в противен случай, ако сега се проведе заседание, би се стигнало до произнасяне по части от предложението на министър Йорданова, а евентуално, след окончателно решение на ВАС, и по отхвърлените към момента основания.

Надежда Йорданова коментира, че към 4 май, когато се взе решение за насрочване на заседанието за днешната дата, обстоятелството за образувано дело пред Върховния административен съд е било известно. „Тогава не беше взето предвид това обстоятелство, явно има промяна във вижданията“, допълни тя.

„Няма промяна в моите виждания. Ако има промяна, не е от мен“, отговори главният прокурор Иван Гешев. Той добави, че държи предложенията за отстраняването му да бъдат разгледани – както тези които са допуснати от ВСС, така и недопуснатите.

Министър Надежда Йорданова обжалва пред ВАС отказа на ВСС да разгледа в цялост част от основанията в предложението й за отстраняване на главния прокурор. В понеделник съдът излезе с решение, че отхвърля жалбата, освен в частта по казуса „Жоси“, като указа на ВСС да го разгледа по същество, но само за периода, след който Иван Гешев е встъпил в длъжност като главен прокурор. Министърът заяви вчера пред журналисти, че ще обжалва решението на ВАС, право да обжалва има и ВСС.

Във връзка с предложението на министър Йорданова, на 4 април ВСС обсъди девет обстоятелства, на чието основание се иска предсрочното освобождаване на главния прокурор. Едно беше отхвърлено изцяло (казусът „Жоси“), за други три се прие, че са частично допустими, а останалите пет са изцяло допустими и редовни.

По време на заседанието днес Гражданско сдружение „Боец“ внесе във ВСС искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев, подписано от 10 000 души.

Източник: БТА