Декларация на „Възраждане“:

Вчера европейската комисия отново уведоми държавите-членки, че компаниите могат да продължат да плащат за руски газ, без да нарушават санкциите на ЕС срещу Руската Федерация. Санкциите НЕ пречат на компаниите да откриват сметка в определена банка, вкл. „Газпромбанк“, и могат да плащат за руски газ – стига да го правят във валутата, договорена в техните съществуващи договори.

Оставяме настрана васалното положение, в което ЕК спуска нареждания към държавата ни и министерски съвет ги гласува единодушно, включително представителите на БСП, които иначе държат коренно различна реторика в публичното пространство, но възниква друг въпрос. Способен ли е уж българският МС дори да разбира тези команди по същество.

Още когато „Газпром“ обяви новата схема на разплащане, реакцията на правителството беше, че ще остане на общата позиция на ЕС и ще се грижи за общностните ни ангажименти, колкото и според нас от „Възраждане“ да е изпразнена от съдържание тази фраза. А самият министър-председател Петков каза, че спирането на газа е проблем между ЕС и „Газпром“ и България няма нищо общо.

Новото правителство на уж промяната хвърли България в хаос с поредица от кризи. След критичните за българския бизнес месеци с рекордно високите цени на тока, въпреки че у нас се произвежда евтина електроенергия от тец и аец, която отново общностните ангажименти не ни позволиха да ползваме, дойде кризата с газа, за която ние предупредихме още през февруари. Сега предстои и криза с петрола.

От 27 април Кирил Петков и министрите му обикалят телевизиите и обясняват, лъжейки без скрупули, как Русия е спряла доставките на газ за България и то без предупреждение в рамките на 24 часа. Изредиха се куп оправдания защо България отказва да отвори сметка в Газпромбанк и да продължи да плаща във валутата по договора си и нито едно от тези оправдания не беше нито убедително, нито адекватно.

И докато европейските компании вече предприемат действия да поддържат газовите си доставки, българското правителство договаря покупки на същия този газ, но през посредник и на далеч по-висока цена. Как това е в интерес на нас българите остава загадка.

По данни от Bloomberg вече 20 европейски компании имат сметки в „Газпромбанк“ и още толкова са подали заявка.  Компании като Италианската Eni  и ОМV ще преминат към откриване на сметки в рубли и евро в Газпромбанк, докато Кирил Петков заявява гордо, че няма да се поддадем на този шантаж. До него г-н Василев гръмко обяви, че „ако някой ни обяви война, трябва да е готов за нашия ответен удар“.

А ответният удар на тези двама господа е насочен не към Русия или който и да е друг , а към българските граждани.

Българският народ обеднява с всеки ден:

Газът е поскъпнал със 138 % за година, а бензинът и дизелът с близо 45%.

Цената на тока за бизнеса достигна рекордни нива.

Повишението на цените на храните е с над 21%, рекордно за последните 14 години.

Олиото се покачи с 43.6%.

Хлябът с 23.8%.

Млечните продукти с 21.2%.

Зеленчуците с 32.4%.

Цените в земеделието скочиха с над 70%, от които торовете с рекордните 153%.

Инфлацията достига 14.4% според НСИ.

До момента! Прогнозите са, че до края на годината е възможно да поскъпнат още толкова.

И докато трудно разбиращите и възпроизвеждащи смислена реч уж български министри очакват дългосрочните решения за справяне с проблемите да им бъдат издиктувани от  ЕК или САЩ, то може и да не ни остане България.

От „Възраждане“ свалихме доверие от това неадекватно и вредно правителство. Вярваме, че най-добрият техен ход е да подадат оставка незабавно.

Още днес. А за спасението на България трябва да управлява „Възраждане.“