Кандидатурата на Украйна за членство в ЕС не може да бъде ускорена въпреки руската инвазия, заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от АФП. Той добави, че Европа трябва да намери „бърз и прагматичен“ начин да помогне на Киев.

„Няма преки пътища към ЕС и изключение за Украйна би било несправедливо спрямо страните от Западните Балкани, които също се стремят към членство“, заяви Шолц.

През октомври миналата година, на среща на върха в Словения, лидерите на ЕС само потвърдиха своя „ангажимент към процеса на разширяване“ в изявление, което разочарова шестте кандидатки за членство – Албания, Босна, Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Косово, които се надяваха на конкретен график.

„От години те провеждат интензивни реформи и се подготвят за присъединяване. Въпросът не е само в това дали ще спазим обещанията си към тях. Днес повече от всякога тяхната интеграция е и в наш стратегически интерес“, каза той. Канцлерът заяви, че ще участва в срещата на върха на ЕС в края на май „с ясното послание, че Западните Балкани принадлежат към Европейския съюз“.

Той призова и за други начини за подпомагане на Украйна в краткосрочен план.

Думите на Шолц предизвикаха мълниеносна реакция от страна на Киев, чийто външен министър разкритикува „второкласното отношение“ към Украйна в „някои столици на ЕС“.

Президентът на Франция Еманюел Макрон също заяви, че ще са необходими  „десетилетия“, за да може кандидат като Украйна да се присъедини към ЕС, и предложи изграждането на по-широк политически клуб извън съюза, който би могъл да включва и Великобритания.

Източник: „Труд“