Премиерът Кирил Петков, който на 9 и 10 май беше на посещение в САЩ, продължава да крие с кого е договарял доставката на втечнен газ за България.

Очевидно е, че за да го крие, от една страна, и да обявява, че му дават преференциални цени – от друга, министър-председателят е притеснен и се страхува да каже истината пред българската общественост, защото темата най- вероятно ще се окаже твърде деликатна и може да засегне дори партньорски взаимоотношения вътре в управляващата коалиция.

Изключително надеждни източници на „Филтър“ са категорични, че пресцентърът на Министерския съвет, който не публикува информация за най-важната и стратегическа среща за бъдещето ни в САЩ, умишлено е скрил разговорите на Петков с американската администрация и представители на компанията „Шеврон” за доставка на газ в България.

Разбира се, подобни ангажименти се поемат, когато насреща има надежден партньор. Почти сигурно е, че правителството ни е поело ангажимент не само да се даде възможност на „Шеврон” да прави проучвания, но и да добива шистов газ у нас.

Находищата са две – във врачанско и в Добруджа – житницата на страната ни.

Паметливи припомнят, че американската корпорация с еврейски капитали „Шеврон“ – една от най-големите в света, които се занимават с преработка на нефт и природен газ, направи несполучлив опит да влезе в България преди 12 години с гигантска рекламна кампания.

Централни роля в кампанията бяха отредени на тогавашния щатски посланик Джеймс Уорлик и на бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който в момента е районен кмет в столичната община „Средец”.

През януари 2012 г. обаче кабинетът отменя разрешението си за проучване на шистов газ на „Шеврон”. Причината за отмяната бе огромният натиск и реакцията на еколози и общественици.

По онова време се завъртя филмът „Суровата истина за Шеврон“, в който се разказва историята на 30 хиляди жители на амазонската джунгла в Еквадор, които обвиняват компанията за престъпления срещу тяхната земя, свобода и живот.

Лентата внимателно проследява така наречения „Амазонски Чернобил“, предизвикан със съучастието на редица правителства на Еквадор. В продължение на 3 десетилетия „Шеврон“ замърсява почвата, въздуха и водата в един район, който днес е наречен „Мъртвата зона“.

Мъртва като жертвите на рака, левкемията и тежките малформации. Малкото оцелели роднини на местни жители, разказват потресаващи неща за края им. Режисьорът Джо Берлингьр и неговият екип работят с риск за живота си и под постоянна политическа заплаха.

Две години по-късно, през 2014 г., като вицепрезидент на Обама, сегашният президент Джо Байдън е на посещение в Украйна и там обсъжда възможността шистовият газ, с какъвто разполагат Луганска и Донецка област, да бъде алтернатива на руските доставки.

Днес вече много анализатори смятат, че именно този шистов газ е една от причините не само за Майдана в Киев през ноември 2013, но и за сегашната Война с Русия.

Интересът на „Шеврон“ към България датира още от 2010 г., но сега в новата макроситуация навлизането на концерна изглежда почти безпрепятствено. Българското правителство вече обяви, че няма да плаща в рубли на руснаците, и на практика станахме една от малкото европейски страни, които вече са напълно независими газово от Русия.

Подобно решение на енергийната криза у нас в никакъв случай не означава диверсификация на газовите доставки, защото руският „Газпром“ ще бъде заменен с американския „Шеврон“. При това с цената на сериозни екологични проблеми.

В същото време енергийни експерти се чудят защо премиерът и екипът му не водят разговори за увеличаване на доставките от Азербайджан и с евентуални партньори от Катар.

В момента най-активни пропагандатори за газова независимост от Русия са три формации от управляващата коалиция – „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Има такъв народ“, чийто енергиен експерт Иван Хиновски е открит лобист на американските интереси у нас.

Любопитно е, че точно във властта се очертават сериозни пробойни, защото партия „Зелено движение“ на Борислав Сандов, който е и министър на екологията, ще трябва да се обяснява пред избирателите си как е решила да е в коалиция, която ще работи за добива на шистов газ.

За странната ситуация обаче са виновни самите еколози, които, вместо да са самостоятелна сила, станаха коалиционно зависими от ДСБ и „Да, България“, а после с тях заедно влязоха в още една коалиция, която управлява страната.

Със сигурност освен голямата част от зелените екологични организации у нас срещу евентуалното добиване на шистов газ ще се обявят и зърнопроизводителите от региона на Добруджа.

За тях навлизането на „Шеврон“ в житницата на страната ни означава само едно – край на бизнеса им. И това не е най-страшното. Според много анализатори заедно с енергийната криза се задава и много сериозна продоволствена.

Заради нарушеното производство на зърно в Украйна и блокираните доставки от Русия цената на пшеницата на световните пазари рязко се повиши с 40 на сто и удари Всички рекорди.

У нас засега криза няма, но ако Добруджа се превърне в рафинерия, сривът е неизбежен.