Турция не може да се откаже от отношенията си с Русия, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган на среща с млади хора, чийто видеозапис беше публикуван в акаунта му вTwitter. Той обясни, че Анкара има връзки както с Москва, така и с Киев. „С Русия имаме проекта за атомна електроцентрала „Аккую“. Догодина ще го завършим и ще отворим централата. Това е много сериозен източник за нас“, каза Ердоган.

Освен това Турция получава половината от необходимия ѝ газ от Русия, допълва той. „Това е стратегически въпрос за нас, стратегическа връзка. Не можем да ги изоставим, да ги сломим“, подчерта президентът.

Ердоган заяви, че няма намерение да прекъсва отношенията си нито с руския лидер, нито с украинския президент. „Продължаваме да водим телефонна дипломация с Путин и Зеленски. Изпратих свой специален представител в Москва и Киев. Ние ще продължим политиката си, никой няма полза от нова световна война“, каза той.

Турция не може да си позволи конфликт с Русия, пише списание National Interest. Според нея руските доставки осигуряват 45% от газа, 17% от петрола и 70% от пшеницата в страната, като туризмът също играе важна роля – през миналата година той е представлявал почти една пета от всички пътуващи до Турция.

Освен това Анкара заяви, че няма да подкрепи кандидатурата на Швеция и Финландия за членство в НАТО. Ердоган повтори, че Турция ще действа решително по въпроса и ще каже „не“ на партньорите си от алианса.

След началото на военната операция на Русия в Украйна западните страни засилиха санкционния натиск върху Москва. Някои държави обявиха замразяване на руски активи, а много марки се изтеглиха от страната. Кремъл нарече тези ограничения икономическа война, каквато не е имало досега, и отвърна на удара, като забрани на чуждестранните инвеститори да изтеглят средства от руската финансова система и да конвертират плащанията за газ в рубли. За Запада санкциите вече предизвикаха икономически проблеми, тъй като увеличиха цените на горивата и храните.

Източник: ria.ru