Предполага се, че медийната изява на депутата е свързана с опит  публично да се очерни лабораторията за фитосанитарен контрол, чиято дейност наскоро бе прекратена от БАБХ.

Според вътрешните за институциите източници, казаното от Бачийски няма нищо общо с действителността. Оказва се, че се касае за камион с хранителни стоки, който е достигнал до Германия с неистински документи за извършена проверка. Твърди се, че това е дало повод на зам.-министър Иван Христанов –  другият човек, който атакува яростно лабораторията – да вдигне на крак КПКОНПИ, която реално няма никакви правомощия да осъществява подобна дейност.

По спешност е  сезирана окръжната прокуратура в Хасково. От там на свой ред се ангажира икономическа полиция. Установеното, обаче изцяло компрометира БАБХ, а не лабораторията, която, оказва се, няма пръст в случая.

Установява се, че камионът е минал през ГКПП “Капитан Андреево” на 22 май, когато дейността по  контрол изцяло е била поета от държавната агенция, намираща се под командването на шефа й Христо Даскалов и съответно Христанов.

Има данни, че заради куцата организация, която БАБХ е създала на границата за изследването на стоката в пристигащите от Турция тирове, на 150 камиона, проби се вземат само от 4-5. Останалите се пускат без проверка. Този факт вече е станал известен на германските власти, след като до границата им достигнал въпросния непроверен камион, но с документи за годност на продукцията.  По неофициални данни, дори вече е установено кой в БАБХ е оформил въпросните документи. Тепърва ще се търси под чие началническо нареждане е станало това, както и колко още камиона са пропуснати към Европа по този начин. Не се изключва вероятността да се стигне до международен скандал.

Припомняме ви, че дейността на частната лаборатория за изследване на пестициди бе прекратена на 20 май със заповед на Даскалов.

След всичко това възникват още куп въпроси като например: “Бил ли е тази нощ Иван Христанов в КПКОНПИ, за да форсира действията спрямо спряната вече лаборатория? Как един депутат часове по-късно излиза и съобщава какво върши МВР и ДАНС и защо не казва всъщност точно коя служба е активирана? Умишлено ли се крие името й? За активно мероприятие ли става дума? Ще се сезира ли прокуратурата за разгласяване на следствена тайна, ако се установи този факт?

От Легия „Антимафия“ са готови идната седмица да огласят други такива случаи на пропуснати без проверка камиони, като приложат конкретни документи. Само за май имало поне три камиона, придружени с фалшиви документи, написани със задна дата.

Фрог научи още, че от доста време на място има постоянно присъствие на служители от ДАНС, но това няма връзка с огласената от Бачийски „акция“.

Собственикът на лабораторията Васил Димитров пръв алармира, че държавата смачква бизнеса му, като на няколко пъти потвърди, че  преди това е бил заплашен от олигарх, че ще му се случи точно това.

В отговор на разкритието за рекет е натиск, се заговори, че на шефа на БАБХ са били предложени два подкупа от 100 000 лв. и 6 млн. лв. В антикорупционната комисия, обаче директорът на БАБХ се отметна от тези твърдения, заявявайки, не е било така. В Комисията се разбра, че едномесечна проверка на всички възможни държавни органи не е открила нито едно нарушение на въпросната лаборатория.

Междувременно става ясно, че хаосът с камионите, които се струпват на границата,  ни най-малко не се решава.

източник:frognews.bg