Кирил Петков ни каза, че службите са на президента и иска свой разследващ орган по време на коалиционния съвет за промените в КПКОНПИ. Това заяви Тошко Йорданов от ИТН, предаде БНТ.

ПП и Кирил Петков искат собствен Гешев, което е също толкова неморално, колкото това, което направиха ГЕРБ и ДПС. Малки фюрерчета, зяви Йорданов.

Йорданов обясни, че депутат от ПП е намекнал, че ИТН са искали свой човек в КПКОНПИ при обсъждането на закона.

Аз и други колеги изразихме опасения да не превърнем новия орган КПКОНПИ като стария или да направим нещо като нова прокуратура със свой главен прокурор. Кирил Петков искаше точно това – каза шефовете на ДАНС не са мои, а са на президента и на мен ми трябва разследващ орган и рпоккуратура.

Корупцията е епидемия и това го знаем всички. Въпросът е как да се борим с нея и дали този закон може да се бори с нея. Отговорът е НЕ. Това заяви Ива Митева от ИТН.

Единственото ново в този законопроект е, че са създадени две комисии. Преходните разпоредби са много лоши. Този закон е пример как не се прави законодателство, категорична е Митева.

Тя допълни, че друга новост в законопроект е длъжността разследващ инспектор по примера на митническите служители. Този инспектор ще може да обжалва отказ за образуване на досъдебно производство. Представяте ли си, на какво основание, допълни Митева.

Тя е категорична, че такива промени не са достатъчни за съдебната реформа. За тази цел са нужни промени в Конституцията в частта съдебна система.

Тук просто един председател ще прави каквото си иска. Трябва да се работи професионално, да се огледат текстовете, категорична е Митева. Допълни, че темата е била разгледана още на 31 януари на коалиционен съвет, така че не са оправдани обвиненията, че от ИТН бавят законопроекта.

Тук всеки ден пишем нещо на парче. Кое не е противоконституционно от първи ден, което сме приели? Изборът на шеф на КЕВР ли? Той противоречи не само на новите и на старите правила. Но го приехме. Мълчахме. Беряхме срам… Мачкаме законите ежедневно. Мачкаме Конституцията ежедневно. Мачкаме правилника на НС, заяви Митева.

Този закон е идея на Реформаторския блок и Христо Иванов. Така че виждате същата групичка какъв боклук сътвори, от което страдате всички, допълни Тошко Йорданов.

Сега след като ни нарочиха за врагове на държавата, почват да говорят глупости, заяви Йорданов.

Човекът Киро, все още министър председател, ако му стиска, да поиска публична графологична експертиза за бележката, която е при нас, каза Йорданов относно показаната от депутата от ИТН Станислав Балабанов бележка, за която той твърди, че е от премиера Петков. Самият Балабанов покани премиера да се подложат заедно на детектор на лъжата в парламента.

Знам за трима със сигурност, че е говорил Кирил Петков. Възможно е да има и четвърти. Аз знам, че ние сме тук с кауза, може да има някъде предател, но позорът, който ще си лепне на челото, е негов избор. Аз се съмнявам, но не мога да знам какво е на всеки в главата, допълни Йорданов.

По отношение на Бойко Рашков – това, което чух на коалиционния съвет, са думите на министър-председателя, заяви Балабанов. Те бяха следните:

Колеги, имаме страхотна идея с Асен – Бойко Рашков да го изтеглим и да го направим председател на КПКОНПИ. Допълни, че по думите на премиера, Рашков бил възрастен, за да извърши реформата в МВР и „затова ще го скрием в КПКОНПИ“.

Балабанов заяви, че използва стилистиката на „Продължаваме промяната“ и по никакъв начин не иска думите му да се приемат като критика към министър Бойко Рашков.

Митева допълни, че с инициираните промени за КЗК, от „Продължаваме промяната“ са поискали пълно мнозинство и са искали еднолично да управляват КЗК.

В момента наблюдаваме фаворитизиране на близки приятели и роднини. Такова нещо не съм виждала в близките години, категорична е Митева. Ако това е промяната, поздравления, допълни тя.

Балабанов изтъкна, че шефката на отдела за одит на обществени поръчки, назначена от министър Лорер, е компроментирана личност от управението на ГЕРБ.

На въпрос на „По света и у нас“ за оттеглените министри от ИТН, Йорданов заяви, че те ще изпълняват функциите си до момента, в който оставката им бъде гласувана в НС.

Така че, нашите министри ще подадат оставка и ще изпълняват функциите до момента, в който парламентът не ги отстрани.

Йорданов обаче допълни, че ако процедурата се отлага с месеци и оставките не се внесат в парламента, министрите могат да спрат да изпълняват задълженията си и да се стигне до блокиране на министерства.

В един момент се оказа, че бюджетът не само не е нагоре, а е надолу с 1,4 милиона и то от парите за култура, изтъкна Митева.