Пентагонът публикува информационен лист, в който се казва, че властите на САЩ подкрепят цивилни лаборатории и здравни центрове в Украйна като част от мирна програма

Китайското правителство изиска от Съединените щати да разкрият пълна и подробна информация за дейността на американските военни лаборатории в Украйна, каза говорителят на китайското външно министерство Джао Ли Джиан на брифинг, докато коментира информационния лист на Пентагона относно подкрепата за украински биологични съоръжения.

„Отново призоваваме Съединените щати да обяснят напълно и подробно дейностите, които са извършили в Украйна, а не дейността, извършена от украинска страна“, каза той. „Също така, ние призоваваме Съединените щати още веднъж да се откажат от възраженията си срещу създаването на протокол за проверка“, каза Джао.

Пентагонът пусна в четвъртък справочник, в който се казва, че през последните 20 години властите на САЩ са подкрепили 46 различни цивилни лаборатории и здравни центрове в Украйна като част от мирни програми.

По-рано говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков каза, че по време на специалната военна операция в Украйна руските сили са открили доказателства, сочещи за спешно почистване от режима на Киев от следи от военна биологична програма, извършена в Украйна и финансирана от Министерството на отбраната на САЩ. Според Конашенков служители от тези управлявани от Пентагона украински лаборатории разкриха спешното изхвърляне на особено опасни патогени на 24 февруари, а именно чума, антракс, туларемия, холера и други смъртоносни болести.

Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд на 9 март, говорейки на изслушване в комисията по външни работи на Сената на САЩ, каза, че в Украйна има съоръжения, които правят изследвания в областта на биологията и че Вашингтон се опитва да предотврати падането им. под контрола на руските сили.

Източник: ТАСС