Сълзи се леят, сополи текът. Апокалипсисът идва!  От всякъде ме преследват клишета във фейса, които интерпретират цитата: „Мафията ще си вземе държавата“.  Че тя до сега чия беше? На някой друг? Къде са деветте милиарда? 
Девет милиарда за девет дена изчезнаха и ще теглим нов заем! Някой нещо? Ма на какви ли не глупости се начетох днес!

Бях решил да се възпирам с възмущението си от ставащото у нас, досущ като Незнайко, дето се заклел, че няма да се учудва, та да не заразявам с нихилистичен сарказъм аудиторията, ама то няма на къде. То какво друго да кажеш? 
Оня ден попадам на пресконференция, в която чувам запис на телефонен разговор, в който бившият спортен министър Василев супер арогантно заплашва негова съпартийка, отказваща да подкрепи правителството на Кирчо и Кокорчо. 
Слушам го един-два пъти, накрая го свалям като текст, чета и пак не мога да повярвам на очите си. Ето го, точен цитат: 
„Тогава си подай молба, че напускаш Народното събрание. Щото аз ще ти пратя хора, и ще ти я направят молбата на…, както пише по книгите…“ И още една заплаха за финал на разговора им: „Тогава искам утре, ще дойдат хора, да си подадеш молба за напускане на Народното събрание. И ще видиш, че ще го направиш!“

И какво си мислите, че светът се е възмутил от цялото си сърце и душа и е възроптал в медиите? Не!
Особено пък тия на издръжка на „Америка за България“, изобщо не го отразиха. Ни дума, все едно не се е случило. 
„Нема такова нещо!“ – нали сте чували тоя възглас средата на деветдесетте от разни измамници? Е тия медии, като Дойче веле, Площад Славейков и Оф нюз, и те така:  „Нема такива работи!“

Нищо такова не се е случило, като с „евакуацията“ на ония от Азов, дето се чудиш какво искат да кажат журналистите. Тя неслучайно думата вече се превърна в евфемизъм за нещо лошо, защото за това бе употребена от тях, да прикрие ставащото и да изглеждат нещата позитивни с украинските нацисти. Победа един вид, пък то…
Е, тия същите медии така действат. Променят не просто езика, ами и конгнитивните умения засягат, мисленето повреждат на читателите. Как няма фейса да е пълен с глупости като хистеричните възгласи, за това как цял ден плакали, че мафията идвала, как щели да заведат колективно дело срещу Слави Трифонов. Не ми е ясно как човек може така да оглупее под напора на обществената и медиина истерия.

„Дайте другари да дадем, дело да заведем! Всички заедно, дружно срещу мафията…“Ми мафията, която заплашва жени, като вас такива, а? Или то не се брои?  Щото тия от на Слави партията не са хора, нали… И тия от Донецк също? И трябва да си ходят и да не развалят хубавата работа, дето ще става, а по въпроса на това с думите на Василев, най-добре да си затворим очите. То грозно, по-добре да не го гледаме, понеже сме естети и сме от жълтите павета. Имаме си даже по едно в нас, с което си притискаме кацата с брюкселското зеле. Вносно зеле, не някакво такова от…

И за бележката на Кирчо, дето чертае като в сценарен план кое кога трябва да се поеме и направи от правителството. И това с Македония също. И то фиксирано в пространствено-времевия континиум. По заръка!
Нещата, изобщо, добре се правят, когато има план, пък ако ще да са го писали в чуждото посолство. Сега, няма да правим графологична експертиза, ами ще пуснем в Дойче Веле статия как всъщност защитата на българските интереси е в услуга на Москва. Как изобщо е само в техен интерес, понеже Сърбия трябвало да влезе първа в ЕС, а македонците втори. И това сериозно го пишат, а други пък го лайкват и после скришом, с шептящ глас си го говорят, а по-смелите даже го и споделят във фейса със свои думи. Преразказ с елементи на разсъждение. Апокалиптично, разбира се! Като днешния тих ужас и всеобща скръб. Направо Кирчо и Кокорчо да обяви ден на национален траур и БНТ да свали забавните предавания, а частните медии от съпричастност да сложат лентичка. Черна!

Задължително черна, а подир туй Кирчо най-добре да стане кум на Лена и Рогоносеца на тяхната сватба, та да се просълзят от умиление сините бабички и да се възрадва душата им все пак някак си в утеха една…
А пък за заплахите на Василев и за заръките, дето трябва да изпълни нашенския компрадор, преди да му свърши мандата, нема да се говори. Може само фалцетен възглас от фрикшоуто в Парламента да видим, как една феминизирана гротеска се разнася извън собствения си контрол, а пък ние да си поплачем за това, че мафията си вземала България. 
Или да изберем между протест в защита на правителството и терминала. Имаше и такива смели предложения, изпълнени с човеколюбие и национална отговорност и то не от такъв, дето е турил на гол тумбак чифте пищови, ами от друг един…
Голяма скръб настана, чак и авторът на неологизма „психодесните“ страда.

Архиврагът на жълтопаветният умнокрасавитет, дето се е гушнал с тях кротко последно време, като в 1000 годишния мир от Библията, досущ агнето и вълкът, спинкащи заедно, се чуди как да обясни това, което става. Ми то не е лесно… 
Не е като да си журналист, тука много интереси има, а от ляво, а от ясно, а този, а онзи…
„Някой, ако може да си го позволи, добре, ако не, да не се обажда!“ – нали знаете Пиленцата от Монако какво казаха?
Но пак и дума никой не обелва, ни за бележката, ни за заплахите по телефона, ни за деветте милиарда. Ни дума и за отнемане на депутатския имунитет на Василев, ни за дело. Защо? То това не се брои за престъпление от НПК, така ли?
Но иначе мафията…

А на чалгарят му пуснали да му прави интервю един отличник, дето си написал в лаптопчето въпросите и как да подлъже учиндолеца, та да внуши нещо си на зрителите, вкарвайки го в режим на обяснения. Хубаво ама той, Славито, излезе по-ербап, отколкото оня от Дарик предполагаше и чувството му за интелектуално превъзходство се стопи като лански сняг. Направо го сдъвка и изплю безцеремонно Дългия! 
А на онзи му омекнаха краката!

Верно, то и на мен ми омекнаха, гледайки го, та не знам тоя с очилцата, ако беше прав, нямаше ли да сгъне копита и да опре колена в земята?
„Тежката артилерия“ е иначе милото мишленце, от тия, които ще се карат на тема Македония с чалгаря. Той бил с други съображения, виждате ли?! Съвременни! Не такива стари, анахронични, патриархални, а от тези стерилните, дето са част от „цивилизационния избор“. Нали се сещате?
То много възвишено сега да не защитаваш интереса на обществото, националният, а да скотоумстваш с абстрактни обяснения, идеалистични, в духа на либералния дискурс, с които да прикриеш директивите на донора си. На тоя, дето те пои и храни!

Еврокомсомолец от Дарик от където и да го погледнеш, от тия, които вече и не си и играят на плурализъм. То също това с плурализма остаряла работа, като онова другото с Македония. 
Пък и ясно кой ще каже кое е любов, нали? Не е ли? 
Като в оная песен на Тоника СВ, така и при нас, и любов ни казват кое е, въпреки погнусата ни от девиациите, и това кое е истина също, и кое е „евакуация“, а и кое плен. Плен, ако не знаете е това, дето се случва на руските войници, на украинските обаче е евакуация. Също като с расизма, него го има само сред белите хора. Другите всички са с божествен имунитет по тоя въпрос.

Та те ще ни кажат кога мафията идва и кога една заплаха я има, и кога не. И кога едни девет милиарда са изчезнали и защо това от бележката на Шатския генерал-губернатор с изискванията от метрополията, е нещо много хубаво, от което трябва да се радваме. Аз веднъж вече в детството си съм учен от даскалиците, че за мен има кой да мисли, и верно мислеха поне що се отнася до материалната част, а пък сега уж пак някой „мисли“, ама кой знае защо ние трябва да плащаме и да сме доволни от това. То тия заеми, кой предполагате, че ще изплаща и тия милиарди?
Та тоя вой е част от цялото страдание, дето започна с уволнението на щатската амбасадорка. Голяма драма и куп неизпълнени задачи. Някой, ако не вярва, да погледне в бележката на Кирчо и да види, че той до никъде не я е докарал. За кога чака? 
Ей го, краят на часа дойде, звънецът бие!
– Ученици, ориентирайте се към приключване!
– Ето, тук си оставете листите и беж към Канада!

(От Фейсбук)